Μικρό Koriopolis: Αυτοί είναι οι ύποπτοι για χειραγώγηση αγώνες σύμφωνα με την εισαγγελέα

Οι τρεις από τους έξι αγώνες που –αρχικά- είχαν συμπεριληφθεί στην υπόθεση του «μικρού Koriopolis» είναι ύποπτοι για χειραγώγηση σύμφωνα με όσα υποστήριξε η εισαγγελέας έδρας, Βιργινία Σακελλαροπούλου

Στην αγόρευσή της σήμερα έκανε εκτενή αναφορά για μόνο τρεις αγώνες:

«Φρονώ ότι υπήρξε σκοπός αλλοίωσης του αποτελέσματος αγώνα και επήλθε αλλοίωση του αποτελέσματος των κάτωθι αγώνων:
1) Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα, (0 – 3), 28/10/2009, Εύοσμος Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος της χειραγώγησης ο Ριαβόγλου.
2) Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας, (4 – 1), 14/3/2009. Καβάλα. Υπεύθυνος της χειραγώγησης ο Ριαβόγλου.
3) Ηλυσιακός – Αγροτικός Αστέρας, (3 – 2), 27/4/2009. Αθήνα. Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Μητρόπουλος και Ριαβόγλου», υποστήριξε.

Αντίθετα, η εισαγγελέας τόνισε ότι έχει έντονες αμφιβολίες για τους παρακάτω:

1) Ολυμπιακός Βόλου – Ηλυσιακός, (0 – 1), 4/5/2009, Βόλος
2) Αναγέννηση Καρδίτσας – Καβάλα, (3 – 0), 4/5/2009, Καρδίτσα
3) Ηλυσιακός – Εθνικός Πειραιά, (3 – 2), 6/4/2009, Αθήνα»

Αναλυτικά υποστήριξε για κάθε αγώνα:

Αναφερόμενη σε κάθε αγώνα ξεχωριστά η Εισαγγελέας υποστήριξε:

ΚΑΒΑΛΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 4-1
14/03/2009 ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Ο αγώνας αυτός ήταν για την 26η αγωνιστική της Β’ Εθνικής Κατηγορίας. Η Καβάλα ήταν στην 3η θέση του πίνακα, ενώ ο Αγροτικός Αστέρας στην 9η θέση. Στο στοίχημα 1Χ2 πριν τον αγώνα υπήρξε υποστήριξη για την Καβάλα. Οι μέσες αρχικές αποδόσεις για την Καβάλα ήταν 1.30 και οι μέσες τελικές αποδόσεις ήταν 1.19. Για παράδειγμα το ευρωπαϊκό γραφείο στοιχημάτων bwin άνοιξε την Καβάλα με αποδόσεις 1.40, οι οποίες (αποδόσεις) μειώθηκαν στο 1.12.

Το Βρετανικό Γραφείο Στοιχημάτων Bet365 πρόσφερε αποδόσεις για την Καβάλα 1.22, οι οποίες μειώθηκαν σε 1.17. Επίσης το Ασιατικό Γραφείο Στοιχημάτων SBObet πρόσφερε αποδόσεις για την Καβάλα αρχικά 1.20, οι οποίες μειώθηκαν στο 1.04.
Η μείωση των αποδόσεων της νίκης της Καβάλας που παρατηρήθηκε στα μεγαλύτερα γραφεία στοιχημάτων υποδήλωνε εμπιστοσύνη σε νίκη της Καβάλας.

Το πρώτο τέρμα της Καβάλας σημειώνεται στο 3ο λεπτό. Μετά το 1ο τέρμα σημειώθηκε διαρκής υποστήριξη για το όριο over 3.5 στο ζωντανό στοίχημα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι παίκτες του στοιχήματος ήταν βέβαιοι ότι ο αγώνας θα τελείωνε με 4 ή περισσότερα τέρματα.

Αυτό ήταν ασυνήθιστο, αφού τελείωσε το 1ο ημίχρονο χωρίς να σημειωθεί άλλο τέρμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2ο γκόλ της Καβάλας σημειώθηκε στο 48′, το 3ο γκόλ της Καβάλας στο 50′, στο 57′ έχουμε το ένα και μοναδικό γκολ του Αγροτικού Αστέρα και το τέταρτο γκολ της Καβάλας στο 84′.

Η εικόνα του στοιχήματος που παρατηρήθηκε τόσο στο στοίχημα πριν τον αγώνα, όσο και στο στοίχημα ζωντανής μετάδοσης είναι ασυνήθιστες.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο αγώνας αυτός είναι χειραγωγημένος και υπεύθυνοι της χειραγώγησης ο Ριαβόγλου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΚΑΒΑΛΑ 0-3
28/10/2009, Εύοσμος Θεσσαλονίκης

Το πρώτο γκολ της Καβάλας μπήκε στην αρχή του αγώνα. Το 2ο γκολ της Καβάλας στο 82′ και το 3ο στο 85′. Δηλαδή τα δύο τελευταία γκολ της Καβάλας σημειώθηκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα.

Στο ζωντανό στοίχημα από αλλοδαπές στοιχηματικές εταιρείες στο β’ ημίχρονο από 45′ – 79′ υπήρξε διακύμανση στο σημείο over, ήτοι ότι θα μπουν πάνω από 2 γκολ, κάτι το οποίο ο παίκτης δεν μπορούσε να υποθέσει και να στοιχηματίσει. Και ναι μεν είναι δυνατόν στο ποδόσφαιρο να συμβούν τα πλέον απίθανα, πλην όμως αυτό που είναι απίθανο είναι να ποντάρει κάποιος και να βάλει χρήματα στο ότι θα συμβεί το απίθανο. Και εάν ακόμα στο β’ ημίχρονο μπήκαν βασικοί παίκτες, ουδείς είναι βέβαιος ότι και ο πιο καλός παίκτης θα προφθάσει στο τελευταίο δεκάλεπτο να βάλει 2 γκολ.

Ο τζίρος του αγώνα ανέρχεται σε 436026 ΕΥΡΩ και κατά την έκθεση της UEFA ο αγώνας είναι χειραγωγημένος. Σύμφωνα με την κατάθεση του προϊσταμένου στοιχηματισμού του ΟΠΑΠ Ηλιόπουλου στο αυτό συμπέρασμα με την UEFA έχει καταλήξει και ο ΟΠΑΠ, ήτοι ότι ο αγώνας είναι ειραγωγημένος.

Αυτό το οποίο βάζει σ’ αυτόν τον αγώνα την σφραγίδα του χειραγωγημένου δεν είναι το ποιος θα επικρατήσει στον αγώνα, αλλά ο στοιχηματισμός στο σημείο ότι θα μπουν περισσότερα από δύο τέρματα. Επομένως ο αγώνας αυτός αποδείχθηκε χειραγωγημένος και υπεύθυνος της χειραγώγησης είναι ο Ριαβόγλου.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 3-2
6/4/2009 Αθήνα

Ο Ηλυσιακός ήταν 16ος στον πίνακα. Τα αποτελέσματα του τότε ήταν 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 14 ήττες. Ήταν σε κακή φόρμα.
Ο Εθνικός Πειραιά ήταν 9ος στον πίνακα. Τα αποτελέσματα του ήταν τότε 7 νίκες, 14 ισοπαλίες και 7 ήττες. Η φόρμα του ήταν καλή, αφού συγκέντρωσε 10 βαθμούς από τους 6 τελευταίους αγώνες του, κερδίζοντας τους τελευταίους 2 αγώνες του.
Γκολ: 1 = 13′ Ηλυσιακός
2= 51′ >>
3=80′ >>
3.1 = 90′
3.2 = 90′
Στο στοίχημα 1Χ2 πριν τον αγώνα έχομε χαμηλή απόδοση στη νίκη του Ηλυσιακού.

ΗΛ. ΕΘΝ. ΠΕΙΡ
1 Χ 2
1,35 4,25 7,50

Η απόδοση στη νίκη του Ηλυσιακού μειώθηκε περαιτέρω. Έχομε δηλαδή μία έντονη υποστήριξη για τον Ηλυσιακό, που είναι ασυνήθιστη. Επίσης στο Ασιατικό Χόντικαπ υποστηρίχθηκε νίκη του Ηλυσιακού. Πάντως θα πρέπει να λεχθεί ότι ο Ηλυσιακός είχε ανάγκη τη νίκη, αφού αντιμετώπιζε μια μάχη υποβιβασμού, ενώ ο Εθνικός Πειραιά δεν έπαιζε ούτε για υποβιβασμό, ούτε για άνοδο.

Σχετικά με τον όγκο του στοιχηματισμού, στη Betfair παίχθηκαν 556593 ΕΥΡΩ στο συγκεκριμένο αγώνα. Το ποσό αυτό ήταν σχεδόν δέκα φορές πάνω από το μέσο ποσό που παιζόταν σ’ αυτό το είδος αγώνα, σ’ αυτό το πρωτάθλημα.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΟΥΕΦΑ, ανεξάρτητος συνεργάτης τους ανέφερε στην ΟΥΕΦΑ ότι του φάνηκε πολύ περίεργο το ότι στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο Ηλυσιακός <<έσβησε >> τελείως και σχεδόν ενθάρρυνε τον Εθνικό Πειραιά να επιτεθεί.

Μπορεί να υπάρχει βέβαια ύποπτη εικόνα στοιχήματος για τον συγκεκριμένο αγώνα, πλην όμως η έλλειψη υποστήριξης για τα over κατά τη διάρκεια του στοιχήματος ζωντανής μετάδοσης δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες. Τούτο αναφέρεται ρητά στην έκθεση της ΟΥΕΦΑ. Η UEFA δηλαδή εκφράζει αμφιβολία σχετικά με τον συγκεκριμένο αγώνα.
Κατόπιν τούτου, ως προς τον συγκεκριμένο αγώνα, έχω αμφιβολίες σχετικά με τη χειραγώγηση του.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-2
27/4/2009, Αθήνα

Στον αγώνα αυτόν οι παίκτες του στοιχήματος στοιχημάτιζαν έντονα στη νίκη της γηπεδούχου ομάδα (Ηλυσιακού). Συγκεκριμένα στην αγορά 1Χ2, η αρχική απόδοση για τον Ηλυσιακό ήταν 1.14 και στη συνέχεια μειώθηκε σε 1.07. Η μείωση απόδοσης δεικνύει εμπιστοσύνη στη νίκη Ηλυσιακού. Πέραν όμως τούτου στον αγώνα αυτόν οι παίκτες του στοιχήματος στοιχημάτισαν έντονα και στο ότι θα νικούσε η γηπεδούχος με ένα γκολ διαφορά. Το αποτέλεσμα του αγώνα (3-2) επιβεβαίωσε τις τάσεις αυτές στον στοιχηματισμό. Έτσι όλα τα στοιχήματα που παίχθηκαν στην αγορά 1Χ2, καθώς επίσης και στο ότι η γηπεδούχος ομάδα θα κέρδιζε με διαφορά ενός τέρματος κέρδισαν.

Τα στοιχήματα αφορούν τον χρόνο πριν τον αγώνα, καθόσον δεν προσφέρθηκε ζωντανή μετάδοση. Σχετικά με τον όγκο του στοιχηματισμού, στη Betfair παίχθηκαν 623573 ΕΥΡΩ δηλαδή ποσό 20 φορές παραπάνω από το μέσο ποσό σ’ αυτό το είδος αγώνα, σ’ αυτό το πρωτάθλημα.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι ο αγώνας είναι χειραγωγημένος και υπεύθυνοι της χειραγώγησης οι Μητρόπουλος και Ριαβόγλου.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΚΑΒΑΛΑ 3-0
4/5/2009, Καρδίτσα

Η Αναγέννηση Καρδίτσας έφθασε στον αγώνα αυτόν έχοντας ανάγκη μία νίκη. Με τρεις αγώνες να απομένουν βρισκόταν μία θέση πάνω από τις θέσεις υποβιβασμού, στη 15η θέση, αλλά με τους ίδιους βαθμούς με την Καλαμαριά στην 16η θέση, που καταλάμβανε την τελευταία θέση υποβιβασμού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΟΥΕΦΑ η Αναγέννηση Καρδίτσας είχε βρει την φόρμα της στους τελευταίους 4 αγώνες. Οι τελευταίοι 4 αγώνες της ήταν 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 0 ήττες. Επιπλέον είχε καλά αποτελέσματα ως γηπεδούχος ομάδα χάνοντας μόνο 4 από τους 16 αγώνες που είχε παίξει ως γηπεδούχος σ’ όλη τη σεζόν.

Ο αγώνας αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας της Αναγέννησης Καρδίτσας ως γηπεδούχου ομάδας στη σεζόν και η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της να πάρει τους τρεις βαθμούς για να βοηθηθεί στην μάχη κατά του υποβιβασμού της. Η Καβάλα είχε εξασφαλισμένη την άνοδο της στη Σούπερ Λίγκα και υπήρχε μικρό κίνητρο να κερδίσει τον αγώνα αυτόν. Το ενδιαφέρον της Καβάλας είχε εστιασθεί στο Πρωτάθλημα Α Εθ. Κατηγ και όχι στον αγώνα αυτόν.

Στο στοίχημα 1Χ2 πριν τον αγώνα, τα περισσότερα γραφεία στοιχημάτων άνοιξαν με απόδοση 1.30 για την νίκη της Καρδίτσας.

Το Expekt άνοιξε με απόδοση 1.40 στην Αναγέννηση Καρδίτσας, η οποία έπεσε στο 1.08. Οι αποδόσεις δήλωναν ότι η Αναγέννηση Καρδίτσας είχε μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει. Η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από την Καβάλα, η οποία πάντως στο 1ο ημίχρονο είχε ένα δοκάρι, το μεγάλο ενδιαφέρον της Αναγέννησης Καρδίτσας για νίκη σε συνδυασμό με το ότι βρίσκεται σε καλή φόρμα κατά τη διεξαγωγή του αγώνα, σε συνδυασμό επίσης με τις προσωπικότητες των εδώ κατηγορουμένων από την πλευρά της Αναγέννησης Καρδίτσας δημιουργούν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη χειραγώγηση του συγκεκριμένου αγώνα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Αναγέννησης Καρδίτσας,, Δ. Κωτούλας,, βιοτέχνης στο επάγγελμα, μετά τη συνταξιοδότηση του, σε μεγάλη ηλικία ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Όπως ο ίδιος ανέφερε, κατά την απολογία του στο ακροατήριο, από την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο δεν κέρδισε, αντίθετα καταστράφηκε οικονομικά.
Ο τότε προπονητής της ομάδας, Περικλής Αμανατίδης έχει όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία, πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και χαίρει εκτίμησης στο χώρο του.

Επίσης προέκυψε ότι ουδέποτε θα έθετε σε κίνδυνο το γόητρο της ομάδας του ή τη δική του φήμη για την εξυπηρέτηση διαφόρων, πάσης φύσεως, συμφερόντων.

Έτσι, όσον αφορά τον συγκεκριμένο αγώνα, έχω κάποιες αμφιβολίες για τη χειραγώγηση του.

Ολυμπιακός Βόλου – Ηλυσιακός (0-1).
4-5-2009, Βόλος.

Το μοναδικό τέρμα του αγώνα σημειώθηκε στο 21ο λεπτό. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του αγώνα είναι ότι τον αγώνα πρόσφεραν μόνο 12 γραφεία στοιχημάτων – έναντι 60 έως 80 γραφείων στοιχημάτων που προσφέρουν συνήθως τέτοιους αγώνες. Προφανώς διότι υποπτεύονταν ότι ο αγώνας αυτός είχε χειραγωγηθεί. Πριν τον αγώνα έχουμε έντονη υποστήριξη στη νίκη του Ηλυσιακού, για αυτό και τα διάφορα γραφεία στοιχημάτων, μεταξύ των οποίων και το Expect, μείωσαν τις αποδόσεις για τον Ηλυσιακό εννέα φορές πριν την έναρξη του αγώνα. Υποστήριξη παρατηρήθηκε και στα over και συγκεκριμένα σε ένα όριο τερμάτων 2.25, ήτοι για πάνω από 2.25 τέρματα, κάτι βέβαια που τελικά δεν επαληθεύτηκε, δεδομένου ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-1. Σύμφωνα με την έκθεση της ΟΥΕΦΑ πρόκειται για περίεργο αποτέλεσμα και περίεργο παιχνίδι. Ο Ηλυσιακός, η φιλοξενούμενη ομάδα, ήταν μόνο πέντε βαθμούς μπροστά από την ζώνη υποβιβασμού και χρειαζόταν τους τρείς βαθμούς στον αγώνα αυτόν για να είναι ασφαλής. Ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν σε ανετότερη θέση και οκτώ βαθμούς μπροστά από την ζώνη υποβιβασμού. Ο Ηλυσιακός ήλθε στον αγώνα αφού συγκέντρωσε έξι βαθμούς στους δύο τελευταίους αγώνες, με νίκες κατά του Αγροτικού Αστέρα 3-2 και λίγο πριν του επιδικάσθηκε μία νίκη από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όταν ένας αγώνας διεκόπη λόγω επίθεσης κατά του διαιτητή από τους αντιπάλους του Ηλυσιακού. Ο Ολυμπιακός Βόλου ήλθε στον αγώνα σε κακή φόρμα, αφού συγκέντρωσε μόλις τρεις βαθμούς στους τελευταίους έξι αγώνες του.

Σε αυτούς τους έξι αγώνες είχε σημειώσει ένα μόνο τέρμα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την κατάσταση στην οποία ευρίσκοντο οι αντίπαλες ομάδες στον αμέσως πρό του συγκεκριμένου αγώνα χρόνο και το γεγονός ότι υπήρξε υποστήριξη σε ένα όριο τερμάτων 2.25, κάτι που δεν επαληθεύθηκε, το αποτέλεσμα του αγώνα αυτού δεν φαίνεται περίεργο, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο Ολυμπιακός Βόλου τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινώσει επισήμως στην ιστοσελίδα του ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα κατεβάσει τη δεύτερη ομάδα του. Στην έκθεση της ΟΥΕΦΑ αναφέρεται ότι από την βιντεοσκόπηση του αγώνα η προσπάθεια της άμυνας και του τερματοφύλακα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, διότι ο σκόρερ του τέρματος βρέθηκε σε κατάσταση <<ένας προς ένα>> με τον τερματοφύλακα. Εδώ θά πρέπει να λεχθεί ότι ο μάρτυρας από την πλευρά του ΟΠΑΠ Ηλιόπουλος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι σε πολλά παιχνίδια έχει παρατηρηθεί αυτό το στιγμιότυπο χωρίς αυτό να δημιουργεί υπόνοιες χειραγώγησης. Με βάση αυτά έχω αμφιβολίες σχετικά με την χειραγώγηση του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Στις 14/3/2011, δηλαδή την επόμενη του αγώνα “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ” που διεξήχθη στις 13/3/11, σε τηλεφωνική συνομιλία που έγινε μεταξύ του Γεωργίου Τσακογιάννη προέδρου της “ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ” και του μεγαλομετόχου της “ΠΑΕ ΙΩΝΙΚΟΣ”, Χρήστου Κανελλάκη, ο Χρήστος Κανελλάκης ανέφερε ότι ο Ριαβόγλου, τον οποίο αποκαλεί (συνθηματικά) καράφλα, στοιχημάτισε 130000 ΕΥΡΩ στη νίκη της ομάδας του στην ιστοσελίδα της Betfair, και λέει μάλιστα ότι επειδή δεν είχε χρήματα ο καράφλας, τα χρήματα τα δίνει κάποιος Κωνσταντινίδης Σωτήριος, με τον οποίο έκαναν (ο Κανελλάκης) πράγματα μαζί. (μιλώντας συνθηματικά)

Εδώ μιλούν στον αόριστο, ότι στοιχημάτισε ο καράφλας, όχι ότι θα στοιχηματίσει και επιπλέον ο Κανελλάκης γνωρίζει λεπτομέρειες από τον στοιχηματισμό: ότι δεν έχει χρήματα ο Ριαβόγλου, ότι στοιχημάτισε 130.000 ευρώ στην Betfair και ότι τα χρήματα τα έδωσε άτομο με το όνομα Κωνσταντινίδης Σωτήριος. Αυτά που ακούγονται στην συνομιλία επιβεβαιώθηκαν από τον μάρτυρα Κούγια που είπε ότι αυτός (Ριαβόγλου) δεν είχε χρήματα, ότι ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές.

Τέλος σχετικά με το είδος της δωροδοκίας, η Εισαγγελέας, Βιργινία Σακελλαρόπουλου, επιχημαίνει: «Σχετικά με τα δώρα, που εδόθησαν από την μία πλευρά, και παρελήφθησαν αντίστοιχα από την άλλη, πρόκειται για χρηματικά ποσά που δεν προσδιορίσθηκαν επακριβώς και ούτε βέβαια ήταν δυνατόν να προσδιορισθούν επακριβώς. Σε αυτού του είδους τα εγκλήματα δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν οι ειδικότερες συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκαν (σκοτεινή, αθέατη εγκληματικότητα). Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα και την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση κάθε δωροληψία από παράγοντα ομάδας που ηττήθηκε συνοδεύεται από δωροδοκία αυτού προς τους ποδοσφαιριστές του (της ομάδος αυτής) προκειμένου αυτοί να έχουν μειωμένη αθλητική απόδοση.»

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις