«Βόμβες» Κούγια για τα… Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και ξέσπασμα για το Survivor!

Την άποψη ότι θα είναι καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο αν περάσει η πρόταση για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, εξέφρασε μέσω του SportDog ο Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας πως τα κλασικά ντέρμπι, όπως το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, θα χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Παράλληλα, στάθηκε στις συνέπειες που θα υπάρχουν και στις μικρότερες ομάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τι είδους διαδικασία θα είναι αυτή που 3 ομάδες (μία της Super League και δύο της Football League) θα παίζουν για μία θέση στη μεγάλη κατηγορία. Όταν έχουμε δει το πρόβλημα ηθικής έκπτωσης που έχουν πολλοί ιδιοκτήτες όταν φτάνουν κοντά στον Καιάδα της Β΄ Εθνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν έσοδα – Δεν είναι μακριά η εποχή που γνωστοί πρόεδροι ομάδων μιλούσαν για δωσίματα αγώνων με 500 χιλ. ευρώ τίμημα”.

Ο επιφανής νομικός αναφέρθηκε ακόμα στην αγωνιστική κάμψη των “ερυθρολευκων”, που είναι ευκαιρία για τους άλλους μεγάλους να πάρουν το πρωτάθλημα, μίλησε για το αυριανό ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, αλλά και για το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από το …Survivor!

Κύριε Κούγια, πώς σχολιάζετε την πρόταση για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος;

“Είναι καταστροφική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πρόταση που μόνο ανίδεοι μπορούν να τη συλλάβουν, να την προτείνουν και να την κάνουν πράξη. Δεν μπορώ να καταλάβω, μάλιστα, πώς οι 13 συνάδελφοί μου παρασύρθηκαν από αυτή την αντι-ποδοσφαιρική πρόταση, που θα οδηγήσει σε απαξίωση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ελπίζω να μη γίνει πράξη και να μην επικυρωθεί. Κατά την άποψή μου υπάρχουν τρεις σημαντικές παράμετροι. Θα σχολιάσω αρχικά τη μία από αυτές, για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αναφέρομαι σε εκείνες που αγγίζουν την ΑΕΛ: Αυτό που προτείνουν από τη θέση 1 μέχρι 6 να παίζουν πλέι οφ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τις θέσεις της Ευρώπης, τι όφελος θα δώσει στο ποδόσφαιρο; Όταν συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων που θα γίνονται για το Κύπελλο, θα παίζουν τουλάχιστον 6 φορές μεταξύ τους Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός – ΑΕΚ κ.ο.κ. για τις μεγάλες ομάδες. Οι τέσσερις μεγάλες ομάδες, δηλαδή, μπορεί να παίξουν 24 φορές μαζί την ίδια σεζόν! Άρα καταργείται η έννοια του ντέρμπι και δεν θα υπάρχει κανένα ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον ή κέρδος εισπρακτικού χαρακτήρα”.

Ποιες είναι οι δύο άλλες παράμετροι που έχουν ενδιαφέρον και έχετε ξεχωρίσει;

“Να συμπληρώσω ότι σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν πέτυχε αυτό το σύστημα. Οι ομοσπονδίες που καθιέρωσαν το ποδόσφαιρο παγκόσμια, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική κ.λπ., δεν εφάρμοσαν ποτέ αυτό το σύστημα. Σε όλη την Ευρώπη μόνο μία χώρα το εφαρμόζει και στο τέλος παίρνει το πρωτάθλημα η Άντερλεχτ.

Μία σημαντική παρατήρηση, που είναι και ποδοσφαιρική: Από τις θέσεις 6 μέχρι 13, οι ομάδες που βρίσκονται εκεί θα σταματήσουν το ποδόσφαιρο από τις 30 Μάρτη. Δηλαδή για 5 μήνες δεν θα έχουμε ποδοσφαιρική δράση, κι αυτό αγγίζει άμεσα την ΑΕΛ. Γιατί φέτος θεωρώ ότι θα τερματίσουμε 11ατοι και του χρόνου στόχος μας θα είναι οι θέσεις από 10 μέχρι 6. Τι θα πω στους ποδοσφαιριστές μου και στους προπονητές; Πηγαίνετε για διακοπές 5 μήνες;

Η τρίτη παρατήρηση αφορά τι είδους διαδικασία θα είναι αυτή που 3 ομάδες (μία της Super League και δύο της Football League) θα παίζουν για μία θέση στη μεγάλη κατηγορία. Όταν έχουμε δει το πρόβλημα ηθικής έκπτωσης που έχουν πολλοί ιδιοκτήτες όταν φτάνουν κοντά στον Καιάδα της Β΄ Εθνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν έσοδα – Δεν είναι μακριά η εποχή που γνωστοί πρόεδροι ομάδων μιλούσαν για δωσίματα αγώνων με 500 χιλ. ευρώ τίμημα”.

Πρωταθλητής μέσω των πλέι οφ: Τώρα που οι μεγάλοι δείχνουν ότι μπορούν να ρίξουν τον Ολυμπιακό από την κορυφή, και κυρίως ο ΠΑΟΚ, βάζουν ένα έξτρα εμπόδιο στον στόχο τους.

“Ακριβώς! Ειδικά οι μεγάλες ομάδες, πλην του Ολυμπιακού, οδηγούνται στην αυτοχειρία. Πάνω που φαίνεται ότι κάμπτεται η ποδοσφαιρική παντοδυναμία του Ολυμπιακού και έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο, οδηγούνται σε αυτοχειρία”.

Σε θέματα επικαιρότητας, πώς περιμένετε το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό;

“Είναι ένα κλασικό ντέρμπι, κι αυτά τα παιχνίδια είναι από τα τελευταία κλασικά ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, γιατί από την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα ξεχάσουν πόσες φορές έχουν θα παίζουν. Βρίσκονται και οι δύο ομάδες σε καλή κατάσταση και το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία. Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος επιθετικά, αν και η ΑΕΚ έχει τον Αραούχο. Αλλά η ΑΕΚ είναι καλύτερη αμυντικά”.

Αραούχο, Μπεργκ, ποιους άλλους βλέπετε να ξεχωρίζουν;

“Από τον Παναθηναϊκό μου αρέσει ο Βιγιαφάνιες και με έχει ενθουσιάσει η πρόοδος του Κουρμπέλη. Είναι παίκτης – κλειδί για την πρόοδο του Παναθηναϊκού. Σημαντική εξέλιξη για τον Παναθηναϊκό έχει και ο Κουλιμπαλί, αυτοί οι δύο παίκτες ήταν καταπληκτικές επιλογές για τον Παναθηναϊκό και άλλαξαν όλη την εικόνα της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός όμως έχει τεράστια προβλήματα στα στόπερ και τολμώ να πω στη θέση του τερματοφύλακα, που δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση.

Όσον αφορά την ΑΕΚ, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Έχει ισορροπία, αν διατηρήσει και τον Αραούχο θα είναι μία χαρά. Αν φύγει το καλοκαίρι, αλλάζουν όλα. Έχει καλά στόπερ, έχει πληθώρα καλών ακραίων μπακ, έχει καλά αμυντικά χαφ που ενισχύθηκαν με τον Αϊντάρεβιτς (που ξέρει πολλή μπάλα). Προβλήματα έχει στα άκρα της επίθεσης, δεν έχει τους εξτρέμ που μπορούν να πατήσουν περιοχή, είναι σαν να πατάνε σε ναρκοπέδιο. Ο Χριστοδουλόπουλος είναι αξιόπιστη λύση, αλλά βρίσκεται σε άσχημη περίοδο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει χορτάσει κιόλας την μπάλα”.

Δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα με το ποστάρισμα του Κουτσιανικούλη για το Survivor. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια;

“Ήταν μία επιπόλαιη πράξη. Το παιδί επικοινώνησε μαζί μου, ζήτησε συγνώμη και από εμένα και από όλη την ομάδα που την εξέθεσε. Δεν ήταν μία πράξη που θα με οδηγούσε να τον τελειώσω, αλλά αναδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες των social media στους ανθρώπους που δεν έχουν κάνει ποιοτικές αλλαγές στον χαρακτήρα τους”.

Επικρατεί φρενίτιδα με το Survivor. Σας επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας να το παρακολουθείτε;

“Δεν το έχω παρακολουθήσει ποτέ. Θεωρώ ότι αποτελεί ακραία εκδήλωση προσωπικής αναξιοπρέπειας. Ειδικά όταν πρόκειται για πρόσωπα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, για να δεχτώ ότι έχουν ανάγκη τα χρήματα. Εκτός ίσως από τα παιδιά που δεν γνωρίζω, τους συμμετέχοντες που δεν είναι επώνυμοι. Σήμερα διάβασα για κάποιο ατύχημα στο Survivor, στην εφημερίδα. Έχω απαγορεύσει στα παιδιά μου έστω και να βλέπουν εικόνες από αυτή την υποτιμητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εκπομπή. Όμως σε αυτή την περίοδο έκπτωσης ηθών και με την οικονομική αδυναμία του κόσμου να βγει και να εκδηλώσει την κοινωνικότητά του με μία βόλτα, πίνοντας έναν καφέ κ.λπ., δυστυχώς αυτή η εκπομπή αποτελεί κοινωνική διέξοδο και διασκέδαση. Που όμως μας υποτιμά ως έθνος”.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις