Κούγιας: «Η κατάθεση του Λασκαράκη δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο»

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Αλέξης Κούγιας και σχολίασε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ που επέβαλε ποινή προστίμου και τιμωρίας τεσσάρων αγωνιστικών στον Ολυμπιακό για τον αγώνα με την ΑΕΚ. Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε, επίσης, και σε όσα συνέβησαν στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πλατανιά και εξέφρασε τη γνώμη του πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να προκαλέσει με δική του καταγγελία την κινητοποίηση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής όσον αφορά την υπόθεση του Ολυμπιακού: «Φαίνεται ότι η Πειθαρχική Επιτροπή δέχθηκε το κατηγορητήριο. Από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση του δικαστηρίου, από την ευρεία γκάμα των ποινών που προβλέπεται ανάλογα με την κοινωνική απαξία της κάθε πράξης να επιβάλλει την οποιαδήποτε ποινή. Δέχθηκε, λοιπόν, το κατηγορητήριο και ακολούθως αξιολόγησε τα πραγματικά περιστατικά όσον αφορά την ποινή με τον τρόπο που έχει δικαίωμα να αξιολογήσει. Βία μπορεί να είναι από το να σε φτύσω ή να σε σπρώξω μέχρι το να σε σπάσω στο ξύλο. Δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο η κατάθεση του παρατηρητή Λασκαράκη. Η Πειθαρχική Επιτροπή έχει την έκθεση της αστυνομίας, έχει την έκθεση της ΔΕΑΒ, έχει και την άποψη του θύματος. Το ότι αποφάσισε να διαγράψει τον α’ παρατηρητή σημαίνει ότι τον θεωρεί αναξιόπιστο. Η Πειθαρχική Επιτροπή αξιολόγησε το υλικό που έχει στα χέρια της, θεωρεί πως ασκήθηκε βία, η οποία, όμως, έχει διαβαθμίσεις».

Για το αν είναι σωστή η απόφαση: «Νομικά είναι σωστή. Όπως στην ανθρωποκτονία υπάρχουν ποινές από 10 χρόνια ως ισόβια, όπως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κακουργήματα. Σε κάθε ποινή που επιβάλλεται λαμβάνεται υπόψη και το ποια είναι η μορφή του αδικήματος. Δε σημαίνει ότι σε κάθε αδίκημα θα επιβάλλεις την ανώτατη ποινή».

Για την απραξία Σιμιτζόγλου στην υπόθεση του Ολυμπιακός – Πλατανιάς: «Ο ένας εισαγγελέας είναι της τακτικής δικαιοσύνης. Διάβασε ή είδε ότι συνέβη ένα περιστατικό και είναι υποχρεωμένος από τη θέση του να διατάξει έρευνα. Δε σημαίνει απαραιτήτως ότι διεπράχθη κάποιο αδίκημα επειδή διέταξε έρευνα ή πιθανώς αργότερα ασκηθεί δίωξη. Σε ό,τι αφορά τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, είναι στην ευχέρειά του αν κινηθεί ανάλογα και κρίνεται γι’ αυτό. Δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στα μέσα ενημέρωσης αν ερωτηθεί. Είναι, όμως, υποχρεωμένος να το κάνει αν ερωτηθεί από τον Πλατανιά ή τον ΠΑΟΚ, αν δεχθούμε ότι έχει έννομο συμφέρον. Αν ήμουν στη θέση του Πλατανιά ή του ΠΑΟΚ θα έστελνα έγγραφο στον Σιμιτζόγλου ή θα έκανα ο ίδιος την καταγγελία για να προκαλέσω τη δίωξη. Στην υπόθεση του Απόλλωνα Σμύρνης πέρσι με τους έξι ξένους, με δική μας καταγγελία κινητοποιήθηκε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας».

Για το αν τίθεται θέμα υποτροπής του Ολυμπιακού σε περίπτωση τιμωρίας του για τα γεγονότα στο παιχνίδι με τον Πλατανιά: «Δεν υπάρχει θέμα υποτροπής. Θα ήταν υπότροπος αν είχε ασκηθεί προηγουμένως δίωξη, είχε δικαστεί και παραπέμπεται και πάλι. Το συμβάν έγινε πριν το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Δεν μπορείς να τον δικάσεις ως υπότροπο για κάτι που έγινε πριν».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις