Μυροφορίδης: «Αυτή ήταν η συνταγή για την άνοδο του Απόλλωνα»

Είναι ο τεχνικός διευθυντής που θα σου πάρει την ομάδα και ξέρεις ότι στο τέλος της σεζόν θα είσαι στη Super League. Όταν του δώσεις λευκή επιταγή, στην επιστρέφει με τη λέξη «άνοδος» να αναγράφεται με τεράστια γράμματα. Ο Παύλος Μυροφορίδης εκπλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι, οδηγώντας την «Ελαφρά Ταξιαρχία στην επιστροφή της στα σαλόνια και με την σεζόν να οδεύει στο τέλος της κάνει τον απολογισμό πάλι μέσω του gazzetta.gr.

Το… μυστικό της επιτυχίας, οι στιγμές αγωνίας, πότε είπε “ανεβήκαμε”, το μέλλον του, η πρόταση από τον Άρη και το αύριο της ομάδας; Τί θα πρέπει να προσέξει ο Απόλλων για να μείνει στη Super League.

Ο Παύλος Μυροφορίδης ανοίγει τα χαρτιά του και δίνει οδηγίες… επιβίβασης στο τρένο που ετοιμάζεται να τερματίσει αήττητο στο φετινό πρωτάθλημα.

Είχες πει ότι ο Απόλλων θα είναι μια ομάδα που θα γουστάρει ο κόσμος. Το πετύχατε αυτό;

«Μπορεί σε κάποια ματς να μην έμεινε ευχαριστημένος, αλλά δεν νομίζω ο κόσμος του Απόλλωνα να μην γούσταρε μια ομάδα που δεν έχει χάσει όλη την χρονιά. Αυτό που μετράει είναι το να είσαι από την αρχή της χρονιάς το αφεντικό και να το δείχνεις στην πράξη, γιατί στα λόγια μπορούμε όλοι να λέμε ό,τι θέλουμε. Άρα στην πράξη αποδείξαμε ότι πρέπει να μας γουστάρει ο κόσμος και νομίζω ότι μας γούσταρε κιόλας. Δώσαμε μόνο χαρά φέτος, επίτευγμα των παικτών και των προπονητών που δούλεψαν σ’ αυτήν την ομάδα και του κύριου Σπανού και του κύριου Μάντζιου. Σίγουρα μπορούσαμε να είμαστε πολύ καλύτεροι, χωρίς να το λέω αυτό με έπαρση διότι θεωρώ ότι ήμασταν η πιο πλήρης ομάδα σε όλες τις θέσεις, δεν μας έλειψε ποτέ κάποιος παίκτης. Φυσικά, το σημαντικότερο κομμάτι της επιτυχίας πιστώνεται και στη διοίκηση που μας άφησε να δουλέψουμε και μας έδωσε αυτό που θέλαμε για να έχουμε την ομάδα μας καλά».

Τον περασμένο καλοκαίρι, φτιάξατε από την αρχή (σχεδόν) μια ομάδα από την αρχή. Έπαιξε ρόλο το ότι πολύ γρήγορα η ομάδα ήταν έτοιμη από άποψη «υλικού»;

«Το σημαντικό στη δουλειά μας είναι να ξέρουμε τί θέλουμε, πώς θα το πάρουμε και να ξέρουμε τί θα κερδίσουμε απ’ αυτό που θα πάρουμε. Σίγουρα, φέτος ήταν η χρονιά που πήγα στην πεπατημένη για να είμαι και ειλικρινής, γιατί τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνα ρίσκο επιλογών. Φέτος προσπάθησα να πάω σε παιδιά που ήξερα, το έκανα για πρώτη φορά αυτό, γιατί όπως είχα πει και στο gazzetta.gr το προηγούμενο καλοκαίρι, ήθελα ο Απόλλων να βγει κατηγορία με… αίμα. Και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσα. Από εκεί και πέρα, αυτό μου μετράει είναι να έχεις καθαρή εικόνα και να δεις πως κατάφερες να φτάσεις μέχρι εδώ. Εμείς φτάσαμε στο σημείο που είμαστε τώρα γιατί το καλοκαίρι κατ’ εμέ έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι η ομάδα πήγε στην προετοιμασία με το ρόστερ να είναι συμπληρωμένο κατά 95%. Σίγουρα, έγινε εξαιρετική δουλειά το καλοκαίρι από τον κύριο Σπανό και το τιμ του, αλλά μας πήγε πίσω το ότι άργησε το πρωτάθλημα να ξεκινήσει. Αυτό το δείξαμε στα φιλικά, όπου νικήσαμε ομάδες Super League όπως οι ΑΕΚ, Πανιώνιος και Βέροια και σχετικά εύκολα. Έτσι, αν το πρωτάθλημα ξεκινούσε νωρίτερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα απ’ ότι ήμασταν».

Επίσης, η ομάδα έδειξε να μην επηρεάζεται από απουσίες.

«Είχαμε το πιο πλήρες ρόστερ, διαθέταμε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και μια φανταστική αμυντική λειτουργία, η οποία αποτελούνται από τους Δεληζήση, Μπαρτολίνι, Κύργια, Βαλεριανό και Ντάσιο. Ο Πάνος ήταν πασπαρτού, είχαμε έναν διαστημικό ΚΟνέ σε μερικά ματς, ο Τσιάρας βοήθησε όποτε χρειάστηκε. Υπήρχε μια δαιμονισμένη 5άδα μπροστά και όχι 4άδα όπως λένε όλοι. Όποτε μπήκε ο Περογαμβράκης βοήθησε πολύ, ο Ρομάνο ήταν εξαιρετικός. Όπ0οτε βγήκε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Διαμαντόπουλος, μπήκε ο Πετρόπουλος και σκόραρε, ξαναμπήκε ο Διαμαντόπουλος και ξανασκόραρε. Σιατραβάνης-Αλμπάνης σκόραραν κατά ρυπάς. Ο Κάσσος “διέλυσε” το ματς στα Τρίκαλα. Είχαμε τρομερό βάθος σαν ομάδα. Όποιος μπήκε από τον πάγκο έδειξε ότι είναι έτοιμος και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον κ. Σπανό και φυσικά στον κ. Μάντζιο που καθοδήγησε την ομάδα και στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος.
Τερματοφύλακες και οι τρεις βοήθησαν. Ήρθε ο τραυματισμός του Χιώτη, μπήκε ο Γεωργακόπουλος και βοήθησε, μετά ο Ταΐρης επίσης βοήθησε. Αν πιστεύει κάποιος ότι μόνο ένας βοήθησε, κάνει Είναι κρίμα να αδικήσω κάποιο παιδί, γιατί όλοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία αυτήν. »

Στην αρχή ήρθαν κάποια στραβά αποτελέσματα αλλά αυτά δεν σας πήραν από κάτω…

«Εμείς δεν χάσαμε ποτέ την ψυχραιμία μας. Ποτέ δεν τρελαθήκαμε σε καμία νίκη, ποτέ δεν τρελαθήκαμε σε καμία ισοπαλία. Είχαμε την ψυχραιμία να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Οπότε από αυτό και μόνο κερδίσαμε πολλά πράγματα. Και για να είμαστε ρεαλιστές αυτό μας το έβγαλε η διοίκηση. Όταν έχεις μια διοίκηση ήρεμη, που δεν ασχολείται με τίποτα άλλο πέρα από το οικονομικό και το πώς θα διοικήσει την ομάδα, αυτόματα σε κάνει να δουλέψεις πιο πολύ για να τους δικαιώσεις που σε πίστεψαν».

«Δεν χρειαζόταν σοκ η ομάδα, στα Τρίκαλα είπα “ανεβήκαμε”»

Ήταν αναγκαία η αλλαγή προπονητή; Χρειαζόταν ένα «σοκ»;

«Εγώ θεωρώ ότι σοκ δεν χρειαζόμασταν γιατί ήμασταν αήττητοι. Εγινε όμως και δεν αλλάζει αυτό. Από τη στιγμή που αποφασίζει η διοίκηση να κάνει μια αλλαγή προπονητή, εσύ οφείλεις να στηρίξεις την επιλογή αυτή και να δουλέψεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχεις βάλει. Ο στόχος δεν άλλαξε. Όλοι δούλεψαν για το καλό της ομάδας. Είναι δύσκολο να φεύγει ένας προπονητής αήττητος και είναι εξίσου δύσκολο να έρχεται ένας προπονητής να παραλαμβάνει μια ομάδα αήττητη και να τη διατηρεί αήττητη. Καλώς ή κακώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι και με τη μία περίπτωση ήμασταν στο σωστό δρόμο και με τη δεύτερη περίπτωση στο σωστό δρόμο βαδίσαμε».

Πέρα από ικανότητα, συμφωνείτε ότι υπήρξε και τύχη, μιας και ήρθαν νίκες μετά το 90′;

«Είχαμε μια ομάδα, η οποία έδειξε ότι αρνείται να χάσει κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ο Απόλλων φέτος δεν ευνοήθηκε, όπως το έχουν στο μυαλό τους όλοι και τους προκαλώ να δούμε όλα τα ματς ένα προς ένα. Μάλιστα, αδικήθηκε σε 2-3 περιπτώσεις, όπως και στο ματς στην Καρδίτσα και με τον Αγροτικό στην έδρα μας, ήταν δυο ματς που έπρεπε να νικήσουμε και μας στέρησαν τους τρεις βαθμούς. Δεν σταθήκαμε εκεί όμως, προχωρήσαμε και κοιτάξαμε το επόμενο ματς. Η αντίδραση που βγάλαμε στο ματς με τον Άρη, έδειξε ότι αυτή η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα. Όταν η ομάδα σου χάνει 2-0 από τον ανταγωνιστή της, τον ισοφαρίζει και αν είχε άλλα 5 λεπτά θα τον νικούσε κιόλας, σου δίνει να καταλάβεις ότι δεν κολλάει πουθενά, ότι θα παλέψει τα πάντα και θα νικήσει τα πάντα. Σίγουρα είχαμε τύχη σε κάποια ματς, αλλά την τύχη μας την προκαλέσαμε. Δεν επαναπαυτήκαμε σε ένα 0-0, έστω και στο 95′ νικήσαμε. Παλέψαμε,”σκοτωθήκαμε” και νικήσαμε στο 95′. Σημασία έχει ότι πέρα από τύχη είχαμε και προσωπικότητα. Είχαμε μια ομάδα πληρέστατη με παίκτες ικανότατους που μας οδήγησαν στην επίτευξη του στόχου».

Η συνέχεια της ενδιαφέρουσας συνέντευξης ΕΔΩ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις