Κακή εμφάνιση από την Εθνική, σκόνταψε με Εσθονία

Απελπιστικά προβλέψιμη ήταν η Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης (31/8) κόντρα στην Εσθονία με αποτέλεσμα να μείνει στο 0-0, αλλά τα ευχάριστα για εκείνη ήρθαν από την Κύπρο, η οποία κέρδισε με 3-2 τη Βοσνία.

Έτσι οι γείτονες έκαναν ένα μεγάλο δώρο στη «γαλανόλευκη», η οποία παρά την γκέλα της αύξησε τη διαφορά της από τους Βόσνιους στους δύο βαθμούς. Έχασε, βέβαια, την ευκαιρία να καθαρίσει σχεδόν την υπόθεση της δεύτερης θέσης.
Ήταν αναμενόμενο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να διασπάσει μία πολυπρόσωπη άμυνα και εμφανίστηκε παντελώς απροετοίμαστη για να το κάνει. Σημαντικό το μερίδιο ευθύνης του Μίκαελ Σκίμπε σε αυτό, ενώ δεν βοήθησαν ούτε οι αλλαγές του. Ο μοναδικός εξτρέμ που είχε ήταν ο Γιαννιώτας και τον άφησε στον πάγκο, ενώ χρειαζόμασταν παίκτη να πατήσει στη γραμμή και να δώσει πλάτος.
Ο χειρότερος παίκτης του γηπέδου ήταν ο Μάνταλος, ο οποίος παίζοντας δεξιά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ενώ άφαντος ήταν και ο Μπακασέτας από τη στιγμή που μπήκε. Παρεμπιπτόντως, είναι άξιο απορίας πώς ένας παίκτης που τόσο καιρό είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμό χάνοντας την προετοιμασία της ΑΕΚ, κλήθηκε στην Εθνική. Θετικός για ένα ημίχρονο ο Δώνης, πάλευε χωρίς να έχει συμπαραστάτες ο Φορτούνης. Δεν φάνηκε ο Βέλλιος γιατί δεν τροφοδοτήθηκε κιόλας, κάτω του μετρίου ο Διαμαντάκος από τη στιγμή που πέρασε στο ματς.
Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής και αυτό δεν άργησε να βγει και στο χορτάρι. Έτσι η Ελλάδα πήρε από νωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων χάνοντας μόλις στο 4′ την πρώτη καλή της ευκαιρία με τον Βέλλιο. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο για εκείνη να βγάλει τελικές.
Η Εσθονία προσπάθησε να κλείσει τους χώρους και ως έναν βαθμό τα κατάφερε καλά. Περίμενε πίσω, δημιουργούσε διπλή ζώνη άμυνας μπροστά από την περιοχή της και γινόταν αρκετά δύσκολο για τους διεθνείς να κυκλοφορήσουν την μπάλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.
Μετά το 25′ άρχισε να ανεβάζει στροφές η Ελλάδα και πρωταγωνιστής σε αυτό ήταν ο Δώνης. Ο νεαρός έπαιρνε πάνω του πρωτοβουλίες και στο 30′ απείλησε με σουτ εκτός περιοχής, ενώ από δική του προσπάθεια ξεκίνησε και η φάση στο 45’+1 όταν ο Βέλλιος αστόχησε. Δεν αρκούσε, όμως, αυτό για να διασπαστεί η άμυνα των Εσθονών.
Ο Φορτούνης πέρα από τα καλά στημένα που είχε δεν μπορούσε να βρει χώρους για να απειλήσει, ο Μάνταλος ήταν χαμένος στα πλάγια και το αποτέλεσμα ήταν να μην τροφοδοτείται ο Βέλλιος, όπως θα έπρεπε. Ακόμη και όταν έβγαινε εκτός περιοχής, δεν έβρισκε τρόπο να συνδυαστεί με τους συμπαίκτες του.
Το δεύτερο μέρος δε διέφερε πολύ απ’ όσα είχαν γίνει μέχρι τότε. Η Ελλάδα συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και να δυσκολεύεται αρκετά να δημιουργήσει. Όσο περνούσαν τα λεπτά, οι παίκτες του Σκίμπε αγχώνονταν και το αποτέλεσμα ήταν να κάνουν εύκολα λάθη.
Με τον Δώνη να χάνεται ξαφνικά, η Εθνική έχασε και τον μοναδικό παίκτη που πήγαινε καλά μεσοεπιθετικά με αποτέλεσμα να είναι εντελώς προβλέψιμη. Φώναζε ότι έπρεπε να γίνει κάποια αλλαγή, αλλά η πρώτη επιλογή του Σκίμπε ήταν περίεργη. Έβαλε τον Σταφυλίδη αντί του Κυριάκου Παπαδόπουλου και πέρασε τον Τζαβέλλα αμυντικό. Πόνταρε στις πλαγιοκοπήσεις του Σταφυλίδη, αν και το πρόβλημα ήταν μεσοεπιθετικά.
Σταδιακά η Ελλάδα έκλεισε στα καρέ της την Εσθονία δίνοντάς της, όμως, ταυτόχρονα και πολύ χώρο για να βγει σε αντεπίθεση. Σταφυλίδης και Ζέκα ήταν εκείνοι που έκοψαν όταν χρειάστηκε τις επικίνδυνες κόντρες των φιλοξενούμενων, οι οποίοι στο τελευταίο τέταρτο οχυρώθηκαν μπροστά από την περιοχή τους και έδιωχναν την μπάλα με κάθε τρόπο.
Από την Εθνική δεν υπήρχε ούτε ο παίκτης που θα περάσει τον αντίπαλό του για να δημιουργήσει ρήγματα ούτε εκείνος που θα βγάλει μία κάθετη. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται οι σέντρες η μία μετά την άλλη και οι Εσθονοί να μη δυσκολεύονται. Έτσι, το 0-0 έμεινε μέχρι το φινάλε.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Λιράν Λιάνι (Ισραήλ), βοηθοί του οι Ντβιρ Σιμόν (Ισραήλ) και Νταβίντ Ελία Μπίτον (Ισραήλ), ενώ τέταρτος ο Ρόι Ρέινσρεϊμπερ (Ισραήλ).
Κίτρινες: 50′ Ρέτσος – 45′ Τενίστε, 68′ Κλάβαν
ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Μανωλάς, Κ.Παπαδόπουλος (65′ Σταφυλίδης), Τζαβέλλας, Ζέκα, Τζιόλης, Φορτούνης, Μάνταλος (8′ Μπακασέτας), Δώνης, Βέλλιος (70′ Διαμαντάκος).
ΕΣΘΟΝΙΑ (Μάρτιν Ρέιμ): Ακσάλου, Κάιτ, Κρουγκλόβ, Ντιμιτρίεφ (81′ Αντόνοφ), Άνιερ (90’+3 Ταμ), Ζενιόφ, Κλάβαν, Γιάαγκερ, Καλάστε (89′ Μίλερ), Μπαράνοβ, Τενίστε.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις