Διέσχισαν τη Μάγχη ο Βολιώτης Πάστρας και η Pastra Cretonaxiosa

“Κερδίσαμε την μάχη για την Μάγχη” έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ο Βολιώτης άλλοτε πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση Σωτήρης Πάστρας που κατάφερε με τα μέλη της ομάδας Pastra Cretonaxiosa  να διασχίσουν παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα κολυμπώντας τη Μάγχη. Μάλιστα, στην κατηγορία English Channel ομάδας σκυταλοδρομίας 8 ατόμων ( E.C Relay 8s) ήταν διαχρονικά πρώτοι παγκοσμίως με εξαιρετικό χρόνο…

 

Ο Βολιώτης παλαιός πρωταθλητής διηγούμενος την περιπέτεια αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Δευτέρα 7.30 πμ ξεκίνησε ο αγώνας μας.
Η χαρά και η ικανοποίηση οτι οι πολύμηνες προπονήσεις καθως και η πολύμηνη οργανωτική δουλειά επιτέλους οδήγησαν την ομάδα στα νερά της Μάγχης.
Μαζί μας ο καπετάνιος του σκάφους Eric Hurtley, ο observer του Channel Swimming Association, Keith Oiller και ο ανταποκριτής του Αντ1 στο Λονδίνο Ισαάκ Καρυπίδης ο οποιος έμελλε να γίνει μέρος της ομάδας μας στηρίζοντας μας στις δύςκολες ώρες που εν τέλει αντιμετωπίσαμε.
7.30 πμ: καιρός με ελαφρά συννεφιά και 1-2 b ( beauforts) στις ακτές της Μεγάλης Βρεττανίας.
Ξεκινά η Ευγενία ωστόσο όταν πέφτει ο Σωτήρης ο καιρός αρχίζει να αγριεύει. Απομακρυνόμενοι απο τις βρεττανικες ακτές τα μποφόρ ανέβαιναν προς 3-4. Λόγω του swell αλλά ενδεχομένως και στομαχικής δηλητηρίασης (απο τις μικροποσότητες νερού που ασυναίσθητα περνούν στο πεπτικό σύστημα του κολυμβητή, η κατάσταση στο σκάφος άρχισε να διαμορφώνεται περίεργα: τόσο η Ευγενία όσο και ο Σωτήρης εμφάνισαν έντονα συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης! Στα 3-4 b ακολουθεί η Ελλη, ο Αποστόλης, ο Βαγγέλης, ο Κώστας, ο Θοδωρής και ο Βασίλης. Η ίδια ταχύτητα ανέμου εξακολούθηςε μεχρι το τέλος, διαψευδοντας επι τα χείρω τις σχετικές προβλέψεις καιρου!
Ωστόσο στο κλιμάκιο των ασθενούντων προστέθηκαν ο Αποστόλης ο οποίος αφότου κολύμπησε λιγο μετά εκδήλωσε τα ίδια συμπτώματα και ο Βαγγέλης επίσης. Τέσσερις κολυμβητές απο τους οκτώ σε δύσκολη κατάσταση ενώ οι τέσσερις που ήταν λίγο καλλίτερα ( Βασίλης, Έλλη, Θοδωρής και Κώστας) υπο την καθοδήγηση του γιατρού μας Κωστα μας περιέθαλψαν: εκεί ανεδείχθη το υψηλό επίπεδο ομαδικότητας και αλληλεγγύης αυτής της μαγικής παρέας των ” ωραίων τρελλών της Μαγχης”: η Ελλη “ταιζε” ανα τέταρτο την Ευγενία απο μια σταφίδα (διοτι δεν πήγαινε τίποτε παραπάνω…) προκειμενου ανακάμψει γρήγορα για τον δεύτερο γύρο, ο Βασίλης και ο Θοδωρής μας έδιναν αντιεμμετικά, μας σκέπαζαν ενώ ο Κώστας που ειχε πάρει “επ´ώμου” τα 4 ιατρικά περιστατικά είχε το γενικό πρόσταγμα και τον συντονισμό: η βουβή αγωνία όλων ήταν αν θα κατάφερναν οι ασθενούντες να ξαναπέσουν στη θάλασσα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου οκταώρου άλλως η ομάδα θα ακυρωνόταν οριστικά πλανιόταν απειλητικά στο σκάφος… Τελικά με την φροντίδα, την αγάπη και την εγρήγορση τους, κατάφεραν να συμβάλλουν ώςτε οι αςθενούντες να ξαναπέςουν και να ολοκληρωθει ο αγώνας. Μέχρι την Γαλλία κολύμπησε ο Αποστόλης ως ο τέταρτος του δεύτερου γύρου.
Το αποτέλεσμα μας μας σύμφωνα με τον CSA observer είναι 45.1 χιλιόμετρα σε 12 ώρες και 12′. Στην κατηγορία English Channel ομάδας σκυταλοδρομίας 8 ατόμων ( E.C Relay 8s) είμαστε διαχρονικά πρώτοι παγκοσμίως με την δεύτερη ομάδα να έχει επιτύχει χρόνο 14 ώρες και 6′.
Κερδήθηκε μια μεγάλη μάχη αλλά το εγχείρημα θα κινδύνευε αν σε αυτη την καταπληκτικη παρέα η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη δεν ήταν απο τα βασικά συστατικά της!
Ενώ έχουμε ολοκληρώσει τον αγώνα, η φωτό με φόντο τος ακτές της Γαλλίας”!

Photo credit to Isaak Karipidis.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις