«Έφυγε» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/5) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών και, όπως αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του, ήταν «περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο πατέρας του νυν προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918 και ανέπτυξε πολιτική δράση από αρκετά νεαρή ηλικία, για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1946.
Το 1961 συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση της Ένωσης Κέντρου κι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις του κόμματος, ενώ τον Ιούλιο του 1965 διαφώνησε με το Γεώργιο Παπανδρέου για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στις σχέσεις πρωθυπουργού – βασιλιά («Ιουλιανά») και πρωταγωνίστησε στο σχηματισμό των βασιλικών κυβερνήσεων 1965 – 1966 (κυβερνήσεις της Αποστασίας).
Μετά την επιβολή της δικτατορίας (21 Απριλίου 1967) συνελήφθη μαζί με τους άλλους πολιτικούς, για να αφεθεί αργότερα ελεύθερος με τη γενική αμνηστία και να φύγει στο εξωτερικό.
Το 1977 ίδρυσε το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων, με το οποίο εξελέγη βουλευτής Χανίων στις εκλογές του 1977, ενώ το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, πρόεδρος της οποίας εξελέγη την 1η Σεπτεμβρίου 1984 υπερισχύοντας του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.
Εντέλει, έγινε πρωθυπουργός ύστερα από τις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 και με τη συνδρομή του ενός βουλευτή της ΔΗΑΝΑ, με την κυβέρνησή του να χάνει τη δεδηλωμένη τον Σεπτέμβριο του 1993.
Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 η Ν.Δ. έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τέσσερις ημέρες αργότερα ο Κ. Μητσοτάκης παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, για να γίνει κατόπιν επίτιμος πρόεδρος.
Παρέμεινε βουλευτής έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική ύστερα από παρουσία 58 χρόνων.
Ήταν παντρεμένος με τη Μαρίκα Γιαννούκου, η οποία απεβίωσε το 2012, κι εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέκτησε τρεις κόρες, τη βουλευτή και πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, την Αλεξάνδρα και την Αικατερίνη Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις