“Βόμβα”: Η Γαλλία απέκλεισε τις ΗΠΑ

Η διαβασμένη, αθλητική και… φανταστική Γαλλία των Φουρνιέ – Γκομπέρ – Ντε Κολό έκανε την έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο και απέκλεισε στους «8» τις ΗΠΑ του Γκρεγκ Πόποβιτς και των 12 NBAers (89-79)!

Tο Παγκόσμιο Κύπελλο των εκπλήξεων! Ντονγκουάν, η πόλη των… θαυμάτων! Μετά την επικράτηση της Αργεντινής επί της Σερβίας, η Γαλλία επιβλήθηκε των «λαμπερών» Αμερικανών στο ίδιο γήπεδο και έκλεισε εισιτήριο για την τετράδα. Εκεί θα αντιμετωπίσει την «αλμπισελέστε» (13/9).

Η Γαλλία ήταν άριστα διαβασμένη από τον Βενσάν Κολέ, έπαιξε καλή άμυνα και βρήκε τους ηγέτες της στο πρόσωπο των Εβάν Φουρνιέ – Ρούντι Γκομπέρ – Νάντο ντε Κολό. Για την ακρίβεια, ο γκαρντ των Μάτζικ… κρατούσε τους «τρικολόρ» σε όλο το ματς (22 πόντοι), ο κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ είχε double-double (21 πόντοι – 16 ριμπάουντ) και μερικές τρομερές άμυνες και ο νέος γκαρντ της Φενέρ ήταν ψύχραιμος και καθοριστικός στο φινάλε (18 πόντοι). Στο τέλος «μίλησε» και ο Φρανκ Ντιλικινά (11π.), που ευστόχησε σε κρίσιμα σουτ.

Από την άλλη, για τις ΗΠΑ όλα πήγαν στραβάν. Ο All Star Κέμπα Ουόκερ έκανε το χειρότερό του παιχνίδι στο τουρνουά (2/9 σουτ και 1/3 βολές στο τελευταίο λεπτό, όταν η μπάλα «έκαιγε», ο Κρις Μίντλετον των 180 εκατ. δολαρίων ήταν άστοχος (2/7 σουτ), οι Αμερικανοί σέντερ ήταν σε… άλλο γήπεδο και η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ ήταν εξαιρετικός μέχρι το 30′ (29π.), αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν κατάφερε να δώσει λύσεις. Έτσι, δεν θα μπορέσει να κυνηγήσει το three-peat. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα των Αμερικανών σε τελική φάση διοργάνωσης από το 2006 και το έπος της Ελλάδας στη Σαϊτάμα.

Αξίζει να τονίσουμε πως οι ΗΠΑ έφτασαν στο +7 στο 32′, όμως η ευρωπαϊκή ομάδα κατάφερε να επιστρέψει από την… κόλαση, να περάσει στην τετράδα και να «αγκαλιάσει» ένα μετάλλιο, καθώς και ένα απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Οι Γάλλοι μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι (8-12 στο 5′), παίρνοντας 5 γρήγορους πόντους του Εβάν Φουρνιέ, που πριν την αναμέτρηση μετρούσε 20,8π. ανά ματς στο τουρνουά. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς είδε τους παίκτες του να σημαδεύουν σίδερο και πέρασε τον Μάρκους Σμαρτ. Ο 25χρονος γκαρντ των Μπόστον Σέλτικς βοήθησε και στις δύο πλευρές του παρκέ και το ντέρμπι συνεχίστηκε (18-18 στο 10′). Στο πρώτο δεκάλεπτο οι Αμερικανοί ήταν κάπως νευρικοί (6/14 εντός πεδιάς και 5 λάθη), αλλά οι παίκτες του Βενσάν Κολέ δεν μπόρεσαν να πάρουν ένα… μαξιλαράκι, αφού είχαν 6/15 δίποντα.

Στη δεύτερη περίοδο οι Γάλλοι έγιναν πιο συνεπείς στο σκοράρισμα, έχοντας την τριπλέτα Φουρνιέ – Ντε Κολό – Γκομπέρ σε καλό απόγευμα (29-36 στο 17′ και 39-45 στο 20′). Μάλιστα, ο σέντερ των Γιούτα Τζαζ έκανε… πάρτι απέναντι στον Μάιλς Τέρνερ και ο «Ποπ» έψαχνε πώς θα τον σταματήσει. Πάντως, οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να τον περιορίσουν κάνοντάς του φάουλ, αφού ο κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ, που πέρυσι είχε 63% από τη γραμμή των βολών, μέτρησε 9/10β. στο ημίχρονο (13π. – 5ρ.). Πρώτος σκόρερ των Αμερικανών ήταν ο συμπαίκτης του Γκομπέρ στους Τζαζ, Ντόνοβαν Μίτσελ (15π.). Η γαλλική υπεροχή στα ριμπάουντ (12-21ρ.) και η αμερικανική αστοχή στα τρίποντα (3/11, 27%) διαμόρφωσαν το… μοτίβο του πρώτου μέρους.

Ο Νικολά Μπατούμ ήταν… σιωπηλός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά με ένα τρίποντο και φάουλ στο 21′ έστειλε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +10 (41-51) και στρίμωξε τους Αμερικανούς στα «σχοινιά». Ο Κέμπα Ουόκερ ήταν «σκιά» του εαυτού του, την ώρα που ο Πόποβιτς δοκίμασε ξανά ένα σχήμα small ball, με τον Τζέιλεν Μπράουν στο «5». Ο φοβερός και τρομερός Φουρνιέ (20π. στο 27′) δεν είχε πολλούς συμπαραστάτες στην επίθεση τρίτη περίοδο. Έτσι, ο 23χρονος Μίτσελ (26π. στο ίδιο σημείο) έφερε νέα ισορροπία στον αγώνα (60-60). Στην ουσία, το «ξέσπασμα» του γκαρντ των Τζαζ ήταν αρκετό για να καλύψει το -10 μέσα σε λίγα λεπτά, με το κοντό σχήμα του Πόποβιτς να μπερδεύει τους Γάλλους. Το τρίποντο του «Spida» στο φινάλε της τρίτης περιόδου, στην οποία έβαλε 14 πόντους, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα για τις ΗΠΑ (66-63 στο 30′).

Από το -10 στο 21′ οι Αμερικανοί έφτασαν στο +7 στο 32′ (72-65). Φυσικά, οι Γάλλοι ήταν… πολύ σκληροί για να πεθάνουν και επέστρεψαν με τη σειρά τους (76-76 στο 35′ με τρίποντο του Φρανκ Ντιλικινά) δείχνοντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Σε εκείνο το σημείο ο Κέμπα Ουόκερ συνέχισε να χάνει σουτ και οι ΗΠΑ έπαιρναν βιαστικές επιλογές στην επίθεση (λάθη, αστοχία και επιθετικά φάουλ). Έτσι, οι Φουρνιέ – Γκομπέρ έβαλαν μπροστά τους Γάλλους ξανά (76-80, 02:52 πριν από το τέλος). Ο Μάρκους Σμαρτ είχε 0/2 βολές και το σουτ του Ντιλικινά έμοιαζε με… μαχαιριά (76-82). Η «μαχαιριά» τελικά ήταν οι δύο χαμένες βολές του Ουόκερ στα 43” για το φινάλε (1/3β.) και η τάπα του Γκομπέρ στον Μπράουν στην αμέσως επόμενη φάση. Οι Γάλλοι δεν κοίταξαν πίσω τους, οι Αμερικανοί έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο στο τελευταίο λεπτό και εν τέλει οι «τρικολόρ» έφτασαν σε μια σπουδαία νίκη – πρόκριση (89-79).

Τα Δεκάλεπτα: 18-18, 39-45, 66-63, 79-89.

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις