Το μπάχαλο στις κατηγορίες του μπάσκετ

Tι θα γίνει με προβιβασμούς και υποβιβασμούς αν δεν ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα; Πως η Basket League συμπαρασύρει τους πάντες; Το Sportime κάνει την ανάλυση για τον… χαμό που έχει δημιουργηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι το μπάσκετ, το πρωτάθλημα, οι υποβιβασμοί, οι προβιβασμοί και διάφορα άλλα συναφή ακόμα δεν αποτελούν προτεραιότητα ακόμα και για όσους έχουν… ταχθεί στο μπάσκετ. Προέχει να βγούμε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή τη δοκιμασία και θα τα δούμε τα υπόλοιπα. Όταν τα δούμε όμως, σίγουρα θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για… μπάχαλο.

Τι θα γίνει; Ιδού το ερώτημα. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που έκαναν τα μέλη του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ήταν ξεκάθαρος: «Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνετε, είναι δικό σας θέμα. Εκείνο που εγώ θέλω είναι να ανέβουν δύο ομάδες στην Basket League». Και είχε απόλυτο δίκιο. Διότι αν δεν υπάρξει άνοδος τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες.

Γι’ αυτό ακριβώς η Basket League συμπαρασύρει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και δημιουργεί ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Και η ουσία είναι ότι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα τότε οι αρμόδιοι θα έχουν πολλά να λύσουν.

Η Basket League
Μπορούν να γίνουν 16 οι ομάδες; Από δύσκολο ως αδύνατο. Για πολλούς λόγους και κυρίως οικονομικούς. Η φτώχεια όταν μοιράζεται σε περισσότερα σωματεία γίνεται αβάσταχτη. Πως θα μοιραστούν τα τηλεοπτικά και τα διαφημιστικά; Πόσες ομάδες μπορούν να αντέξουν 4 αγωνιστικές παραπάνω, δηλαδή να πληρώσουν επιπλέον μηνιάτικο;

Άρα λοιπόν πάμε στην λογική των 14 ομάδων. Ποιος θα υποβιβαστεί; Αυτό είναι το θέμα. Πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν κάποια κριτήρια ή να προσδοκούν σε αδυναμίες συμμετοχής παρά να γίνουν 16 οι ομάδες.

Από την Α2 Κατηγορία
Κι εδώ γεννάται το πρώτο ερώτημα: Είναι δίκαιο από τη στιγμή κατά την οποία στο Μεσολόγγι έγινε μεγάλη επένδυση για την ομάδα του Χαρίλαου Τρικούπη να μην υπάρξει άνοδος; Μην μας πείτε το θέμα του γηπέδου διότι υπάρχει η προοπτική του «Δ. Τόφαλος» στην Πάτρα.

Κι από την άλλη, ποιοι υποβιβάζονται; Με ποια κριτήρια από τη στιγμή κατά την οποία κανείς μα κανείς δεν έχει υποβιβαστεί μαθηματικά;

Ας πάρουμε κι εδώ την πιθανότητα να μην υποβιβαστεί κανείς! Δηλαδή θα μείνουν 16 οι ομάδες ή 14 εφόσον ανέβουν 2 στην Basket League. Θα προβιβαστούν άλλοι 4 από την Β’ Εθνική άρα πάμε είτε σε 20 ομάδες και 38 αγωνιστικές είτε σε 18 και 34 αγωνιστικές… Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα όπως καταλαβαίνετε. Δεν μπορεί ν’ αντέξει η Α2 τόσες αγωνιστικές. Ποιος θα σηκώσει τα βάρη;

Πάμε και στην Β; Ας πούμε ότι δεν ανεβαίνει κανείς που και πάλι είναι άδικο για ομάδες που επένδυσαν επάνω σε αυτό να χάσουν σεζόν… Θα ανέβουν συνολικά 4 ομάδες σε κάθε έναν από τους 2 ομίλους από την Γ’ Εθνική. Νέος χαμός όπως στην Α2 Κατηγορία.

Δεν πρόκειται να πιάσουμε την Γ΄Εθνική γιατί θα χαθεί το μέτρημα. Αντιλαμβάνεστε όμως με αυτή την περιγραφή πόσο περίεργη είναι η κατάσταση.

Τι θα γινόταν στην Α2
Ας πούμε λοιπόν ότι τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα. Στην Basket League θα ανέβαιναν ο Χαρίλαος Τρικούπης (απευθείας) και ο νικητής των πλέι οφ που θα προέκυπτε. Τα πρώτα ζευγάρια: Διαγόρας- Καρδίτσα και Ψυχικό- Απόλλων Πάτρας. Οι νικητές θα έπαιζαν στον τελικό και εκεί θα κρινόταν μια ακόμα θέση.

Οι αδυναμίες του συστήματος; Η Ελευθερούπολη έχει έναν αγώνα λιγότερο (με τον Κόροιβο) και με νίκη φτάνει στην 4η θέση, αφήνοντας 5ο τον Απόλλωνα. Αλλάζει έτσι όλα τα ζευγάρια των πλέι οφ (θα γίνονταν Διαγόρας- Απόλλωνας και Ψυχικό Ελευθερούπολη).

Όπως και στην… ουρά. Με βάση την προκήρυξη , αυτή τη στιγμή θα υποβιβάζονταν ο Αμύντας και ο Κόροιβος (τελευταίος και προτελευταίος). Το πρόβλημα είναι ότι ο Κόροιβος έχει έναν αγώνα λιγότερο (με Ελευθερούπολη). Με νίκη πάει στους 29β και βάσει ισοβαθμιών (στους 28β) ρίχνει απευθείας στην Β τον Φίλιππο. Και παίζουν για τα πλέι άουτ, Οίακας, Κόροιβος, Τρίτωνας και Παγκράτι. Κατ’ αρχήν δεν είναι δυνατόν να γίνουν πλέι οφ και πλέι άουτ, ας είμαστε σοβαροί. Κατά δεύτερο λόγο αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να πεις σε κανέναν ότι υποβιβάζεται

Χαμός. Με δεδομένο ότι μαθηματικά δεν έχει υποβιβαστεί κανείς, ούτε και υπάρχουν δεδομένες θέσεις για πλέι οφ ή πλέι άουτ

Τι θα γινόταν στις άλλες κατηγορίες
Προσέξτε τώρα τον χαμό που θα γινόταν (και) στις άλλες κατηγορίες.

Από την Β’ Εθνική στην Α2 ανεβαίνουν απευθείας (χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ) τέσσερις ομάδες, δύο από κάθε όμιλο. Αυτή τη στιγμή θα ανέβαιναν οι Πανερυθραϊκός και Μαρούσι από τον 1ο Όμιλο και ΠΑΣ Γιάννινα και Καβάλα από τον 2ο.

Στην Γ’ Εθνική υποβιβάζονται συνολικά 8 ομάδες, απευθείας. Τέσσερις από κάθε όμιλο. Λοκρός Αταλάντης, Μελίσσια, Ιωνικός ΝΦ και Δούκας από τον 1ο Όμιλο, Πολύγυρος (που ισοβαθμεί με ΧΑΝΘ), Εσπερος Λαμίας, Στρατώνι και Ευρώπη Πευκοχωρίου από τον 2ο… Απλά να σημειώσουμε ότι ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ δεν είχε κριθεί τίποτα.

Από την Γ’ Εθνική προβιβάζονται 8 ομάδες, οι 2 πρώτες από κάθε έναν από τους τέσσερις ομίλους! Με βάση τα δεδομένα, Παλαιό Φάληρο και Ηλυσιακός (που έχουν τριπλή ισοβαθμία με ΚΑΟ Κορίνθου), ΕΦΑΟΖ και ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ (που έχει ισοβαθμία με Ερμή Σχηματαρίου), Αίολος Τρικάλων και Νίκη Βόλου καθώς επίσης Λεύκιππος Ξάνθης και Μακεδονικός.

Συνολικά υποβιβάζονταν 18 σωματεία, οι τέσσερις τελευταίοι κάθε ομίλου (4Χ4=16) και δύο ακόμη που θα ηττηθούν σε πλέι άουτ που θα δώσουν οι ομάδες της 10ης θέσης (1ου-2ου Ομίλου και 3ου- 4ου). Που να μπαίνουμε σ’ αυτή τη διαδικασία…

Όπως καταλαβαίνετε και με γνώμονα το βασικό μας κείμενο το… μπάχαλο είναι μεγάλο. Και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Πηγή: sportime.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις