Στο Ιόνιο ενισχυμένος ο «Ιανός» -Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα

Πότε και πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Tv – Πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

Καιρός: O Κλέαρχος Mαρουσάκης, μετεωρολόγος του Open Tv, το πρωί της Πέμπτης ενημέρωσε τους τηλεθεατές του Ανοικτού καναλιού για το πότε και πού θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα τα οποία φέρνει ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός. Αργότερα, με μια ανάρτησή του στο facebook, ανέλυσε και την πορεία της κακοκαιρίας στη χώρα μας, όπως και την πρόγνωση του καιρού στη χώρα μας μέχρι και την Κυριακή.

Από εκεί και μετά και αλληλοεπιδρώντας με την οροσειρά της Πίνδου και με την ξηρά γενικότερα, θα μετατραπεί σε ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα “θελήσει” να κρατήσει τις “δυνάμεις του” οπότε και θα κινηθεί γύρω γύρω από την Πελοπόννησο η οποία και θα χτυπηθεί αρκετά στο σύνολό της.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιανού, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα κινούνται με απίστευτες ταχύτητες – μέχρι και 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Από το βράδυ περίπου της Παρασκευής και μέχρι το πρωί του Σαββάτου αναμένουμε αρκετές βροχές και προς τα δυτικότερα καταιγίδες με ανατολικό νοτιοανατολικό άνεμο. Τα φαινόμενα δεν δείχνουν να είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα με εξαίρεση ίσως τα δυτικότερα τμήματα που βλέπουν προς Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ο άνεμος θα στραφεί σε βορειοανατολικό οπότε ο καιρός θα γίνει πιο σταθερός που σημαίνει ότι οι βροχές θα είναι γενικά ήπιες και μάλιστα από το απόγευμα – βράδυ του Σαββάτου και μετά θα υποχωρήσουν.

Τώρα, μέσα στην Κυριακή το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς το νοτιοδυτικό Αιγαίο και θα ξαναοργανωθεί χτυπώντας πλέον τις Κυκλάδες με έμφαση τα δυτικά τμήματα, την Κρήτη και στο τελείωμα της όλης αυτής εξέλιξης τα Δωδεκάνησα για να “σβήσει” πλέον, σύμφωνα πάντα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Τα πρώτα προβλήματα στη χώρα

Ηδη κακοκαιρία Ιανός άρχισε ήδη να σφυροκοπά το νησί της Ζακύνθου, με τα πρώτα προβλήματα να είναι ήδη εμφανή, όπως φαίνεται και από το βίντεο του OPEN TV. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries» «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις