Βολές Αμανατίδη σε Λεουτσάκο: Αν δεν έχεις το ειδικό βάρος γιατί είσαι σε αυτή τη θέση;

Μοιράσου το άρθρο
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Μια συνέντευξη η οποία θα συζητηθεί παραχώρησε στο Sports-factory.gr και στο ραδιόφωνο του QFM 102,7 ΧΑΝΙΑ SPORT-FM ο Βασίλης Αμανατίδης. Ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Πλατανιά φιλοξενήθηκε από τον Μάνο Σπυριδάκη και τον Κώστα Νίτσε και μίλησε για όλους ρίχνοντας “φως” και σε άγνωστες πτυχές κατά το διάστημα που βρισκόταν στα Χανιά.

Στο πρώτο μέρος της θα δούμε όλα όσα είπε για την διοργανώτρια αρχή της SL2 και της Football League, για απολύσεις προσωπικού, για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν αλλά και το ιστορικό της περίφημης μη διεξαγωγής των μπαράζ όπως επίσης και γιατί δεν έχει ξεκινήσει η φετινή SL2.

Υπήρχε μια εσωτερική πίεση από δυο τρεις ανθρώπους οι οποίοι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του Απόλλωνα Σμύρνης

Β.Α:Ξεκινάμε με το κεφάλαιο που λέγεται Χανιά-Κισσαμικός, ουσιαστικά εγώ ήρθα σε συμφωνία με τον πρόεδρο στα τέλη του Γενάρη, είχαμε μια προφορική η οποία θα ελάμβανε σάρκα και οστά όταν θα ξεκινούσανε οι αγώνες των πλέι-οφ. Αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς ήρθε στη ζωή μας η πανδημία με την εμφάνιση του Κορονοϊου και έγινε η διακοπή του πρωταθλήματος.

Καθ’ όλη την διάρκεια βρισκόμασταν σε μια άτυπη συνεργασία, επικοινωνιακή όμως συνεχιζόταν αυτή η συνεργασία επίσημα στο κατ’ ιδίαν αλλά ανεπίσημα λόγω της κατάστασης αλλά και για λόγους που έκρινε ο πρόεδρος.

Κάποια στιγμή, όταν πλέον τα όργανα του υπουργείου υγείας δώσανε το «οκ» για την επανέναρξη των προπονήσεων, εκεί ξεκίνησε κατά την ταπεινή μου άποψη, το γαϊτανάκι όλων αυτών των καταστάσεων που κατά την εκτίμηση μου όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και περαιτέρω έχει αρνητικές συνέπειες για το ποδόσφαιρο το οποίο δεν έχει ξεκινήσει στις δυο επαγγελματικές κατηγορίες (Super League 2 & Football League.

Όταν δόθηκε (τον Μάιο) η άδεια από πλευρά υγειονομικής επιτροπής για να τηρηθούν τα πρωτόκολλα για την έναρξη των ατομικών και ομαδικών προπονήσεων εκεί ακριβώς υπάρχει ένα αρνητικό χάντικαπ δυο εβδομάδων για την Super League 2.

Σε αυτό το σημείο υπήρξε μια ολιγωρία από πλευράς διοίκησης της SL2, τι εννοώ με αυτό, ενώ έδωσε άδεια η επιτροπή που είχε συστήσει ο κ. Αυγενάκης, μέσω του πρωτοκόλλου στην SL1, στην SL2 περιμένανε να λάβουν την άδεια. Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρξει διοικητικά επικοινωνία, αλληλογραφία για να μην χαθούν οι δυο εβδομάδες.

Με καθυστέρηση λοιπόν δυο εβδομάδων και με συμβούλια επί συμβουλίων, ξεκίνησαν οι ομαδικές προπονήσεις φτάνοντας όμως για να γίνει αυτό στον Ιούνιο δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση η οποία έφερνε δυσχέρειες στις ομάδες διότι δεν έβγαιναν οι ημερομηνίες και  από την άλλη υπήρχε μια εσωτερική πίεση από δυο τρεις ανθρώπους οι οποίοι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του Απόλλωνα Σμύρνης και περνούσαν και ένα μήνυμα ότι «ξέρετε αν δεν ξεκινήσει το πρωτάθλημα συμφέρει διότι θα γίνει αναδιάρθρωση».

Αυτό το πράγμα δεν θα μπορούσε να σταθεί, σε καμία περίπτωση αν δεν υπήρχε από ηθικής πλευράς μια «παρατυπία» που έχει να κάνει με την πανδημία. Δηλαδή θα μπορούσες να διεκδικήσεις, μέσα από την διαδικασία και την υποστήριξη του οργάνου σου που είναι η SL2 δια του προέδρου της  και να ζητήσει επίσημα την αναδιάρθρωση μέσα από τα όργανα τα οποία είναι η ΕΠΟ και φυσικά ο Υπουργός. Όλα αυτά διότι σε μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί η προκήρυξη την στιγμή που λέει συγκεκριμένα πράγματα για το πως θα πρέπει να τελειώσει το πρωτάθλημα. Αυτό λοιπόν δεν έγινε ποτέ.

Συγκάλεσε γενική συνέλευση για προκήρυξη εκλογών και το πρώτο του μέλημα ήταν να τροποποιήσει το καταστατικό στο άρθρο 13, τι λέει αυτό; Ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του Δ.Σ. γίνονται ανά δυο χρόνια. Το τροποποίησε λοιπόν και αντί για 2 χρόνια το έκανε 4 χρόνια. Αυτό είναι σωστό;

Για να το κάνεις αυτό έπρεπε να κάνεις την διαδικασία δια της νόμιμης «οδού». Για να το κάνεις όμως αυτό πρώτον  πρέπει διοικητικά να είσαι αξιόπιστος και να τηρείς τους νόμους, τις διατάξεις αλλά και τις οδηγίες και του πρωτοκόλλου.  Δεύτερον να μη γινόταν αυτό το μπάχαλο, το αλαλούμ όπου είχαν εμφανιστεί δικηγόροι και παραδικηγόροι, μεγάλα ονόματα από δικηγορικά γραφεία  που είχαν διατελέσει και σε υψηλόβαθμα επίπεδα θεσμικών οργάνων, διατελέσανε δικηγόροι μεγάλων ομάδων Ολυμπιακού ΠΑΟΚ, δικηγόροι που πίεζαν σε μια κατεύθυνση αμέτι μου χαμέτι να σταματήσει το πρωτάθλημα.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά τα πράγματα δεν φτάνουν στα αυτιά μας ή σε εμάς που είμαστε μέσα στο χώρο και τα βλέπουμε διότι και εγώ εκείνη την περίοδο, τον Ιούνιο είχα σταλεί δια εντολής του κ. Ροκάκη στην Αθήνα όπου έπρεπε να τρέξω τα θέματα αυτά. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το θέμα το γνωρίζουν οι κυβερνητικοί μέχρι και ο πρωθυπουργός νομίζω  επομένως, όταν θες να πάρεις θα κοιτάξεις να είσαι σωστός, να είσαι νομοταγής, να έχεις προϋποθέσεις νοικοκυριού, να έχεις προϋποθέσεις λειτουργίας σαν διοικητικό συμβούλιο που είσαι το θεσμικό όργανο δύο κατηγοριών για να μπορείς να ζητήσεις.

Μ.Σ. Δηλαδή μας λέτε κ. Αμανατίδη για να καταλάβουμε ότι επειδή η SL2 ή ο τρόπος διοίκησης δεν ήταν αυτός που έπρεπε να είναι και θα μας εξηγήσετε εσείς που ακριβώς δεν ήταν. Όταν ήρθε η ώρα να βγει μπροστά και να πει “παιδιά εγώ μπροστάρης και πάμε να το δούμε το θέμα σοβαρά” επειδή, όμως, είχε σε πολλά εισαγωγικά λερωμένη τη φωλιά της (η διοργανώτρια) δεν κατάφερε να πείσει κανένα για την σοβαρότητα του θέματος. Αυτό καταλαβαίνω εγώ από αυτά που μας λέτε.

Β.Α. Μα τι να πείσει κανένα από τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά ότι ναι προσπαθεί, να λέει προφορικά στους προέδρους των ομάδων ότι θα γίνει αναδιάρθρωση γιατί μη ξεχνάτε ότι η λέξη αναδιάρθρωση δεν αποτελούσε μονόδρομο μόνο για τις 4 ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο στην SL1. Η μια είχε βγει βαθμολογικά, ο ΠΑΣ Γιάννινα, οπότε για τις υπόλοιπες τρεις που ακολουθούσαν αλλά και την άλλη κατηγορία (από την Football League στην Super League 2).  Όχι μόνο αυτό, ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία να προαχθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης της Γ’ Εθνικής για την Football League το οποίο και έγινε αργότερα.

Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν το προεδρείο της Super League 2-Football league είχε, βλέποντας την πραγματική εικόνα, μια τοποθέτηση που ναι μεν φαινόταν ότι ήθελε την αναδιάρθρωση αλλά  ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο επεδίωκε να γίνει είχε προσωπικά οφέλη και τα προσωπικά αυτά οφέλη έχουνε να κάνουνε με την δημιουργία μιας Super League 2 δύο ομίλων όπου αυτό είχανε ξεκινήσει και ξετύλιγαν το κουβάρι οι ιθύνοντες των θεσμικών οργάνων ένθεν και ένθεν. Γίνανε αρκετά ραντεβού όπου μπήκαμε πλέον στην διαδικασία να περάσουνε το μήνυμα προς τους προέδρους των ομάδων της FL ότι θεωρείτο δεδομένο ότι θα γίνει αναδιάρθρωση των ομάδων της FL και θα συμμετέχουν ΟΛΕΣ οι ομάδες δίχως να υποβιβαστεί καμία στην SL2 είτε με την μορφή ομίλων είτε με την μορφή ενός μόνο ομίλου.

Κ.Ν. κ.Αμανατίδη αυτό θεωρείται ότι έγινε εσκεμμένα για να αποπροσανατολίσουν;

Β.Α. Όχι αυτό έγινε για να προκηρύξουν εκλογές, για να γίνουν οι εκλογές που κατά την εκτίμηση μου δεν θα έπρεπε να γίνουν σε εκείνο το χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα που ορίζεται μέσα από το καταστατικό της SL2. Θα μπορούσαν να πάρουν μια παράταση και όπως ξέρετε πολύ καλά εδώ η ΕΠΟ έχει πάρει παράταση, μέσω των οργάνων και των ομοσπονδιών της FIFA θα μπορούσαν να είχανε πάρει παράταση, να διαμορφωθεί ο ποδοσφαιρικός χάρτης των κατηγοριών και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές.

Εδώ έχουνε μοιράσει υποσχέσεις στις ομάδες της FL, έχουνε δρομολογήσει υποσχέσεις ότι θα βγούνε «τόσες» ομάδες από την SL2 στην SL1, λογαριάζανε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Μην ξεχνάμε ότι η ισχυρή κατηγορία και η πιο νοικοκυρεμένη είναι η SL1.

Με αυτή την διαδικασία είχανε μοιράσει σειρά υποσχέσεων την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ και με την διαμεσολάβηση της δημοσιογραφίας, δεν ξέρω πως όλη σύσσωμη η δημοσιογραφία πέρασε και παγίωσε το γεγονός ότι θεωρούσαν δεδομένο ότι έχει γίνει αναδιάρθρωση, χρησιμοποιούσαν ονόματα, χρησιμοποιούσαν το όνομα του υπουργού του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Αυγενάκη, της ΕΠΟ και γινόταν ένα πανηγύρι από πλευράς δεδομένων και προγραμματισμών όπου εκ των υστέρων είδατε το τσουνάμι των αντιδράσεων το οποίο επικρατεί μέχρι και σήμερα.

Αυτό κατά την εκτίμηση μου είναι ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ είναι ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Μ.Σ. Άρα κ. Αμανατίδη για να το ανακεφαλαιώσουμε γιατί ο κόσμος ενδεχομένως να έχει μπερδευτεί, εσείς μας λέτε ότι ο Απόλλωνας με το που σταμάτησε  το πρωτάθλημα ελέω πανδημίας δεν ήθελε ποτέ την επανέναρξη γιατί ήταν σε θέση που οδηγούσε στα μπαράζ. Δευτερευόντως δεν έγινε ποτέ επίσημα αίτημα αναδιάρθρωσης λόγω πανδημίας από την SL2 κακώς και μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα ο κ. Λεουτσάκος και η νυν διοίκηση έκαναν και τις εκλογές μοιράζοντας υποσχέσεις στις ομάδες λέγοντας ψηφίστε μας και εμείς έχουμε έτοιμη την συμφωνία να σας ανεβάσουμε όλους στην SL2. Όλο αυτό ήταν ένα σκηνικό που αφενός βοήθησε τον Απόλλωνα να ανέβει αφετέρου βοήθησε τον κ. Λεουτσάκο.

Β.Α. Προσέξτε, προσέξτε, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία έχει να κάνει με τις εκλογές. Όχι μόνο προκήρυξε τις εκλογές, προσέξτε, επειδή είχε περάσει το μήνυμα ότι όλες οι ομάδες θα παίξουν sl2, ουσιαστικά θα καταργηθεί η fl το αντιλαμβάνεστε αυτό, συγκάλεσε γενική συνέλευση για προκήρυξη εκλογών και το πρώτο του μέλημα ήταν να τροποποιήσει το καταστατικό στο άρθρο 13, τι λέει αυτό; Ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του Δ.Σ. γίνονται ανά δυο χρόνια. Το τροποποίησε λοιπόν και αντί για 2 χρόνια το έκανε 4 χρόνια. Αυτό είναι σωστό;

Κ.Ν. Από την στιγμή όμως που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος γιατί να μην το κάνει;

Μ.Σ. Αυτό που λέει και ο Κώστας αυτή τη στιγμή, πάμε να ρίξουμε ένα ανάθεμα σε έναν άνθρωπο, σε μια διοίκηση που προσπαθεί, με τον τρόπο της, δεν είναι η πρώτη φορά που το βιώνουμε αυτό, να περάσει κάτι μέσω γενικής συνέλευσης. Οι ομάδες που το ψηφίζουν, το σύνολο των ομάδων δεν έχουν ευθύνη;

Β.Α.  Οι ομάδες έχουν ευθύνη εν μέρει και θα σας πω, ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του, προσέξτε πως σας το λέω, όταν 4 ομάδες έχουν πέσει από την FL 2 ομάδες από την SL2 και από την Γ’ Εθνική θα ανέβουν πόσες ομάδες απευθείας με «σκάλα» δυο κατηγορίες, εσείς αν ήσασταν δεν θα το ψηφίζατε; Αυτό κατά την εκτίμηση μου είναι ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ είναι ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Τον κ. Λεουτσάκο γιατί δεν τον ρωτήσατε; Τι έκανε τόσο καιρό για την κωλυσιεργία για πείτε μου.

Κ.Ν. Το ίδιο όμως (δόθηκαν υποσχέσεις) δεν έγινε και με τον κ. Βασιλειάδη και τα λεφτά που έταξαν στην SL2;

Β.Α. Όχι και θα σου εξηγήσω γιατί, διότι εκεί η περίπτωση ήταν εις βάρος και αποδείχτηκε εκ των υστέρων και προς τιμήν του προέδρου Μανώλη Μαθιουλάκη που το δέχτηκε αναίμακτα. Δεν ήταν το ίδιο πράγμα,  όταν ο υπουργός έρχεται και περνάει μέσα από νομοθετική ρύθμιση το θέμα της επόμενης σεζόν ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι 850 χιλιάδες ευρώ εκεί ξέρεις κάτι, δεν θυσιάζεις την κατηγορία, λες τα χρήματα είναι αρκετά έτσι ώστε ο επιχειρηματίας, ο ιδιοκτήτης της ομάδας δεν θα χρειαστεί κάθε χρόνο να βάζει  1 εκατομμύριο, θα χρειαστεί να βάζει 200, 300 χιλιάδες. Άρα τι κάνω;

Κρατάω υγιή τον επιχειρηματία, αυτό κάνω ως τεχνοκράτης οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν είναι το ίδιο. Τώρα άμα αυτό το οποίο περάσανε και έχω και την νομοθετική ρύθμιση στα χέρια μου ήρθε η επόμενη κυβέρνηση και το κατήργησε.

Κ.Ν. Σε αυτό το σημείο όμως δεν υπήρξε μια κωλυσιεργία; Δεν έπεσαν οι υπογραφές, οι ομάδες τι έκαναν;

Β.Α. Σε εμένα το ρωτάτε; Τον κ. Λεουτσάκο γιατί δεν τον ρωτήσατε; Τι έκανε τόσο καιρό για την κωλυσιεργία για πείτε μου. Εγώ λέω για το αρμόδιο όργανο που έχει συσταθεί και έχει σκοπό την ανάδειξη του ποδοσφαίρου, έχει ισχυρό θεσμικό ρόλο και δεν έχει την δυνατότητα να παρέμβει;

Αν δεν έχεις το ειδικό βάρος την μόρφωση και την γνώση γι’ αυτό το πράγμα (να είσαι πρόεδρος της SL2 )τότε γιατί είσαι σε αυτή τη θέση για ποιο λόγο.

Κ.Ν. Οι ομάδες γιατί δεν αντέδρασαν στα παραπάνω, γιατί στα επόμενα Δ.Σ. που έγιναν δεν πίεσαν να πέσουν οι υπογραφές.

Β.Α. Εσάς όταν σας δίνουν στα χέρια σας την εγκύκλιο, την προκήρυξη της καινούργιας σεζόν όπου υπάρχουν μέσα τα χρήματα, γραμμένα τα ποσά όλα, τα πάντα και για την SL1 και για την SL2 τι ανησυχία θα είχατε.

Κ.Ν. Υπογραφές όμως δεν έπεσαν και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα.

Μ.Σ. Κύριε Αμανατίδη έχετε δίκιο αλλά γιατί ψέγουμε τον κ. Λεουτσάκο αφού και αυτός το ίδιο χαρτί είχε στα χέρια του;

Β.Α. Ναι, αλλά δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση

Κ.Ν. Αυτό σας λέω και εγώ. Μπορούσατε να πάτε αφού θεωρείται επίσημο το χαρτί στα δικαστήρια για διαφυγόντα κέρδη;

Β.Α. Ασφαλώς

Κ.Ν. Γιατί δεν πήγε κανείς;

Β.Α. Εμένα ρωτάτε; Εγώ είμαι τεχνικός Διευθυντής και υπάλληλος.

Μ.Σ. Αυτά τα χαρτιά ποιος δεν τα υπέγραψε τελικά, το κράτος;

Β.Α. Η σύμβαση δεν υπεγράφη  από την ΕΡΤ, το ολέθριο σφάλμα του τέως υπουργού κύριου Βασιλειάδη ήταν ότι ποτέ δεν πίεσε να υπογράψουν SL2 και ΕΡΤ. Γιαυτό όμως έχει σημαντική ευθύνη το θεσμικό όργανο που μας αντιπροσωπεύει. Θα έπρεπε να βγει και να κάνει μια συνέντευξη Τύπου, να πάει κοντά στον υπουργό, να το αναδείξει το θέμα. Όταν είσαι πρόεδρος σε έναν συνεταιρισμό και αντιπροσωπεύεις 26 ομάδες, 26 νομούς έχεις δύναμη στα χέρια σου.

Αν δεν έχεις το ειδικό βάρος την μόρφωση και την γνώση γι’ αυτό το πράγμα τότε γιατί είσαι σε αυτή τη θέση για ποιο λόγο.

Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά…; Είναι καταπληκτικά πράγματα…

Γι αυτό σας λέω… αν η διοίκηση που εκλέγουν οι πρόεδροι είναι σοβαρή, έχει πρόεδρο που γνωρίζει το αντικείμενο, εγώ δεν λέω ότι θέλει να κάνει κάτι προς όφελος του ιδίου, αυτό είναι άλλο θέμα, να το ψάξετε εσείς, γνωρίζει να κάνει τη δουλειά του, έχει στοιχειώδη μόρφωση, ξέρει, έχει γνώσεις, εσωτερικά στο συμβούλιο έχει στελέχη που γνωρίζουν , μπορεί αν θέλει ,να προάγει το ποδόσφαιρο.

Εμείς είμαστε παθόντες με τον Πλατανιά. Εμείς κανονικά ως δεύτεροι έπρεπε να είμαστε στην SL1 και δεν βγήκαμε…Κι όχι μόνο δεν βγήκαμε που παίξαμε στα μπαράζ ανεξάρτητα με αυτό που παρουσιάσαμε…Αλλά από την άλλη δεν πήραμε και τα χρήματα.

Να , λοιπόν, πως γίνονται τα θύματα…να πως γίνονται τα θύματα…διώξαμε τον κ.Μαθιουλάκη από το ποδόσφαιρο. Είναι απλά τα πράγματα. Διώξανε έναν υγιή οικονομικό παράγοντα.Γιατί μια από τις αιτίες που έφυγε ο κ. Μαθιουλάκης από το ποδόσφαιρο ήταν και αυτή.