«Ούτε στοιχηματζής, ούτε στημένος, ούτε παράνομος…»

«Το λέω κατηγορηματικά, με όλη την σοβαρότητα της θέσης και του ονόματος μου. Λέει ψέματα… Τώρα λέει πως δεν του είχαμε πει νούμερα και είχαμε πει σε 48 ώρες να ξανακουβεντιάσουμε. Και αυτό ψέματα είναι. Δεν είναι δυνατόν να τα λέει αυτά τα ψεύδη σε δηλώσεις του», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο “another football day”.

Επίσης, ο κ. Νικολιδάκης ξεσπαθώνει και για όσα έχει επισημάνει στις δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας για πρωτάθλημα παρωδία και ομάδες στημένες. «Εγώ σαν Επισκοπή δεν αισθάνομαι ούτε στοιχηματζής, που λέει ο κ. Αυγενάκης, ούτε στημένος, ούτε παράνομος. Αν έχει στοιχεία για κάποιες ομάδες και κάποιους παράγοντες, ας τους βγάλει στην σέντρα… γιατί δεν μπορεί να λέει για όλους. Είναι λάσπη. Πετάει λάσπη, πού; Στις ομάδες;»…

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή του:

Η Super League 2 αποφάσισε στο τελευταίο της Δ.Σ. την επ΄αόριστον αναστολή του πρωταθλήματος. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;

«Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Αυγενάκη, δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Εμείς λοιπόν κάναμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο, η Λίγκα μας, για να κουβεντιάσουμε αυτά που έχει πει ο κ. Αυγενάκης, στον πρόεδρο μας, στον κ. Λεουτσάκο. Ηταν ξεκάθαρο ας πούμε πως θα αλλάξει την ΚΥΑ. Θα μας δώσει 70.000 σε κάθε ομάδα. Εμείς έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, με τους όρους αυτούς. Αυτό είναι τόσο ξεκάθαρο, παρόλα αυτά που λέει ο κ. Αυγενακης, ότι δεν υπήρχαν νούμερα στο τραπέζι. Υπήρχαν νούμερα στο τραπέζι. Ήταν σαφές, θα αλλάξει την ΚΥΑ θα μας δώσει 70.000 και αυτό ήταν το τελικό. Δεν υπήρχαν παζάρια. Άρα εμείς, η απόφαση που πήραμε ήταν σύμφωνα με αυτό που είπε ο κ. Αυγενάκη  στον κ. Λεουτσάκο. Τα νούμερα αυτά, τα ήξερε και η Super League 1. Ήταν στο ίδιο τραπέζι και η Basket League και η Volley League. Άρα λοιπόν, σε αυτό ψεύδεται. Το λέω κατηγορηματικά, με όλη την σοβαρότητα της θέσης και του ονόματος μου. Λέει ψέματα… Τώρα λέει πως δεν του είχαμε πει νούμερα και είχαμε πει σε 48 ώρες να ξανακουβεντιάσουμε. Και αυτό ψέματα είναι. Δεν είναι δυνατόν να τα λέει αυτά τα ψεύδη σε δηλώσεις του…».

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κατηγορία, μετά την αναδιάρθρωση που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι;

«Ο κ. Αυγενάκης έχει αφήσει αιχμές για ομάδες στημένες, για το ένα και το άλλο. Εγώ λοιπόν το λέω με κάθε σοβαρότητα, από το πόστο που έχω σαν Επισκοπή και σαν πρόεδρος της ΠΑΕ Επισκοπή, αν έχει στοιχεία, γιατί είναι το ίδιο το κράτος. Άρα μιλάμε για έναν Υφυπουργό, για ένα Υπουργείο, που αν έχει στοιχεία να τα βγάλει στη σέντρα. Αν ξέρει κάτι για ομάδες στημένες, για παράξενα παιχνίδια, για μη εγγυητικές, για όρους που αυτός μας έχει βάλει να κάνουμε να τους βγάλει στην σέντρα. Εγώ σαν Επισκοπή δεν αισθάνομαι ούτε στοιχηματζής, που λέει ο κ. Αυγενάκης, ούτε στημένος, ούτε παράνομος. Αν έχει στοιχεία για κάποιες ομάδες και κάποιους παράγοντες, ας τους βγάλει στην σέντρα… γιατί δεν μπορεί να λέει για όλους. Είναι λάσπη. Πετάει λάσπη πού; Στις ομάδες;».

Κατά τη γνώμη σας τι πιστεύετε ότι οδήγησε στο να υπάρξει αυτή η αλλαγή στα χρήματα που περιμένατε να πάρετε από το Στοίχημα;

«Το πρώτο σκέλος της κουβέντας ξεκίνησε γιατί η Super League 1, δεν πήγε καν στην πρώτη συνάντηση που κάναμε. Ζήτησε παραπάνω χρήματα, που δεν τα έδωσε ο κ. Αυγενάκης και τα έκοψε από εμάς και τα έδωσε σε αυτούς. Εμείς δεν πάμε σε παζάρια, γιατί πήρε η Super League 1 παραπάνω χρήματα. Καλά έκανε και τα πήρε, αφού μπορούσε, καλά έκανε. Εμείς ζητάμε να τηρηθεί η ΚΥΑ, που αυτό δεν είναι όρος, είναι ο νόμος. Η ΚΥΑ είναι ο νόμος. Εμείς ζητάμε τα νόμιμα έσοδα, που έχουμε εμείς σαν κατηγορία, να πάρουμε το ποσό που αναλογεί στη δικιά μας Λίγκα. Η Super League καλά έκανε και πήρε τα χρήματα αυτά που έπρεπε να πάρει. Αλλά δεν μπορεί να τα κόβει από την Super League 2 και να τα δίνει στην Super League 1. Αν λοιπόν, αυτός ο όρος που υπήρχε στην δική μας κατηγορία με το ποσοστό, να μας δώσει το ποσοστό που δικαιούμαστε».

Η Super League 2 με την απόφαση που πήρε επί της ουσίας αντιδρά στην αδικία αυτή εις βάρος της;

«Κατά κοινή ομολογία, αυτό που έγινε ήταν άδικο. Τα λεφτά τα δικά μας είναι επίσημα και δεν μας τα κάνει χάρη κανείς. Μπαίνουν οι ομάδες μας στο Στοίχημα, άρα είναι ένα νόμιμο έσοδο, που το έχει κάνει ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης. Άρα λοιπόν το ποσό που δικαιούται η Λίγκα μας ήταν αυτό, που ήταν ξεκάθαρο. Άρα, δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να το μειώσει γιατί λέει πράγματα που δεν ισχύουν για εμένα. Όχι για εμένα, για όλους στην Λίγκα. Άρα λοιπόν πρέπει να τηρήσει το ποσοστό, που μας έχει βάλει στο νέο αθλητικό νόμο. Το ποσοστό της Super League 2, από την στιγμή που το λέει ο νέος αθλητικός νόμος, αυτό ζητάμε κι εμείς. Οι ομάδες μας μπαίνουν στο Στοίχημα, αυτό είναι».

Στην ανακοίνωση της η Super League 2 έκανε λόγο, για προσφυγή στα δικαστήρια για να προασπίσει τα συμφέροντα της. Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις ομάδες;

«Αυτό είναι η επόμενη κίνηση, που θα κάνει η Λίγκα μας και όλες οι ομάδες της κατηγορίας μαζί. Θα κινηθούμε νομικά κι εμείς, γιατί απ’ ό,τι βλέπουμε και στη θέση του κ. Αυγενάκη, δεν θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό, αλλά τώρα θα φτάσουμε. Σύμφωνα με τους νομικούς μας θα φτάσουμε σε καταγγελίες».

Η διαφωνία η δικιά σας, αλλά και των υπολοίπων ομάδων έχει να κάνει με τον τρόπο καταβολής των χρημάτων;

«Ναι σίγουρα. Το ποσοστό που μας είπε προφορικά να το δεχτούμε δεν το δεχτήκαμε. Είναι πάρα πολύ μικρό ποσό 70.000 ευρώ, για μια κατηγορία, που εμείς περιμένουμε 260.000, σύμφωνα με το ποσοστό του Στοιχήματος. Άρα λοιπόν, δεν υπήρχε μια απλή μείωση και θετική… Υπήρχε μια ξεκάθαρη γραμμή, σαν Υπουργείο Αθλητισμού, σας Υφυπουργός Αθλητισμού. Δεν έχει να κάνει με τον κ. Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε τα λεφτά στον κ. Αυγενάκη και τα μοίρασε αυτός, όπως ήθελε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Γιατί σε δηλώσεις του λέει ότι δεν είναι αυτός ο εμπλεκόμενος, αλλά είναι αυτός ο εμπλεκόμενος».

Πιστεύετε ότι η απόφαση αυτή, στην ουσία κοροϊδεύει όλες τις ομάδες της κατηγορίας κατάμουτρα;

«Εκατό τοις εκατό. Και το λέω με κάθε βεβαιότητα και με κάθε σιγουριά και με κάθε πίκρα. Ένας Υφυπουργός που έβαλε έναν αθλητικό νόμο και νομοσχέδιο, για να βοηθήσει τις ομάδες από το Στοίχημα, τον ελληνικό αθλητισμό, που αυτό είναι πάρα πολύ καλό, αλλά μετά από τα παζάρια που έγιναν δεν ξέρω πώς έγινε και η Super League 2 πρέπει να πάρει τα λιγότερα λεφτά από ποτέ. Τώρα δύο χρόνια, οι ομάδες έχουν πάρει τα λιγότερα λεφτά από ποτέ και κριτήρια που έχει βάλει κεφάλαιο και εγγυητικές, που δεν είχαν ποτέ τόσο πολύ μεγάλα, σε εγγυητική εταιρία κεφάλαιο. Όμως οι ομάδες τα τήρησαν όλα αυτά τα κεφάλαια, που έπρεπε να κάνουμε σύμφωνα με τον νέο νόμο, τις εγγυητικές επιστολές που είχαμε όλοι, αλλά μετά δεν πήγαμε όμως στο κομμάτι να πάρουμε τα χρήματα που μας είχε τάξει ο κ. Αυγενάκης, μέσω εγγυημένων εσόδων. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι γραμμένα πριν 15 μήνες πίσω αυτά όλα».

Η ομάδα σας σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

«Κι εμείς είμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είμαστε στα κόκκινα. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα συμβόλαια μας είναι σε ισχύ σίγουρα. Αυτή η διακοπή δεν μας κάνει καλό, σε καμία ομάδα γιατί οι ομάδες κάνουν προπόνηση, έχουν συμβόλαια σε ισχύ. Μόνο κακό κάνει η αναβολή των αγωνιστικών και μας φέρνει πίσω. Δεν συμφέρει κανέναν, αλλά ήταν ένας τρόπος να αντιδράσουμε γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να το κάνουμε διαφορετικά. Ήταν μονόδρομος αυτή η απόφαση να διακοπεί το πρωτάθλημα επ’ αόριστον».

Με αφορμή το “ψαλίδι” αυτό στα χρήματα του Στοιχήματος μπορεί να πει κάποιος, ότι η Πολιτεία επί της ουσίας τιμωρεί την Super League 2 για τις παθογένειες της;

«Δεν θα το έθετα έτσι. Είναι μια απόφαση ενός Υφυπουργού που λέγεται κ. Αυγενάκης Λευτέρης. Νομίζω κατά κοινή ομολογία ακόμα και η ΕΠΟ και όλοι οι φορείς, οι ΕΠΣ της Ελλάδος και όλοι οι βουλευτές είναι υπέρ μας. Θα ενημερώσουμε τώρα και προσωπικά σαν Super League 2 τον κ. Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό της χώρας. Είναι μια αδικία που πρέπει να πάρει θέση μόνο ο κ. Μητσοτάκης, γιατί είναι αδικία και δεν ξέρουμε από πού προέρχεται αυτό. Είναι ξεκάθαρο, πως ο κ. Αυγενάκης έχει προσωπικά αυτός θέματα με την κατηγορία που έχει αυτός δημιουργήσει σαν κατηγορία και σαν Super League 2 με 30 ομάδες και σε βάθος χρόνου να γίνει ένας όμιλος και να γίνουν λιγότερες οι ομάδες σε μια τριετία, που ήδη έχουν περάσει τα πρώτα δύο χρόνια. Αυτό έλεγε λοιπόν ο νόμος, πράγμα που δεν το στηρίζει ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης».

Πώς βλέπετε πλέον την επόμενη μέρα μετά απ’ όλα αυτά;

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί το πρωτάθλημα να ξεκινήσει άμεσα. Εμείς είμαστε συμπαγείς σαν ομάδες. Όλες οι ομάδες λέμε ότι άμα δεν αποδεχτεί ο κ. Αυγενάκης, τους όρους που εμείς έχουμε βάλει και να τηρηθεί η ΚΥΑ… Ούτε να πάρουμε λεφτά παραπάνω, ούτε να ζητήσουμε κάτι που δεν το δικαιούμαστε. Δεν το βλέπω και εγώ θετικά, γιατί ο κ. Αυγενάκης, με δηλώσεις σε καθημερινή βάση υποτιμά την κατηγορία και υποτιμά και εμάς, προσωπικά τους προέδρους που βάζουμε χρήματα, που ζούμε και αναπνέουμε για το ποδόσφαιρο, γιατί μας αρέσει, το αγαπάμε. Είναι ο τόπος των ομάδων και είναι ο τόπος που λειτουργούν όπως λειτουργούν με τον δικό τους χαρακτήρα και πετάει λάσπη και λέει κάτι δηλώσεις για στοιχηματζήδες, για ομάδες παράξενες, αν έχει στοιχεία το ξαναλέω άλλη μια φορά να τους βγάλει στη σέντρα. Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Αν ο κ. Αυγενάκης δεν κάνει πίσω, δεν ξέρω ποιος θα αντέξει αλλά πιστεύω να πάμε σε πιο υψηλά κλιμάκια, για να δοθεί μια λύση, αφού δεν μπορεί να μας δώσει ο Υφυπουργός μας, που είναι υπεύθυνος για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, να το κάνουν κάποιοι άλλοι».

Μετά και από αυτή την εξέλιξη μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση της Super League 2 ήταν λάθος;

«Άμα είχαν τηρηθεί όλα αυτά που είχε πει ο κ. Αυγενάκης, όχι δεν θα ήταν λάθος, γιατί εμείς σαν Επισκοπή δεν είμαστε ευνοημένοι από το 34 ομάδες, δύο όμιλοι στην Super League 2, γιατί εμείς από τότε που είμαστε στην Super League 2 ήδη ήμασταν δεύτερη σαν ομάδα, άρα βγαίναμε και με το παλιό καθεστώς. Αφού λοιπόν βγήκαν όλες οι ομάδες, το αποδεχτήκαμε. Κάναμε κεφάλαια, εγγυητικές ότι έλεγε ο νέος Αθλητικός Νόμος. Άμα το είχε τηρήσει ο κ. Αυγενάκης, από την δική του μεριά, θα ήταν τώρα όλα σε μια ροή. Σε μια ροή τριετίας, που να γίνουν πιο λίγες ομάδες σε έναν όμιλο. Αυτό λοιπόν ήθελε υπομονή. Εμείς οι ομάδες είχαμε υπομονή, όποιες αντέξουν με την έννοια αγωνιστικά κριτήρια πρέπει να είσαι καλός, για να επιβιώσεις και να αντέξεις στο τριετές πλάνο της Πολιτείας, που σου βάζει όρους και κριτήρια. Ένας όρος, για να πάρουμε εμείς τα λεφτά από το Στοίχημα ήταν να κάνουμε και έργα υποδομές στα γήπεδα μας. Από τα 70.000 σας λέω τι έργα υποδομών μπορείς να κάνεις στα γήπεδα μας; Να τα βελτιώσεις και να τα κάνεις καλύτερα; Άρα λοιπόν τα δύο χρόνια που έχουν περάσει έχουμε πάρει τα λιγότερα λεφτά από ποτέ και έχουμε δώσει τα πιο πολλά λεφτά από ποτέ, σε κριτήρια αδειοδότησης και το ένα και το άλλο».

Σε περίπτωση που ο Υφυπουργός Αθλητισμού επιμείνει στην στάση του, ποια θα είναι η αντίδραση σας;

«Εμείς περιμένουμε. Ο όρος μας είναι αυτός. Το πρωτάθλημα είναι σε διακοπή. Δεν θέλουμε να μας χαρίσει. Να μας δώσει το νόμιμο μας έσοδο, που έχουμε. Αυτό που λέει η ΚΥΑ, το 17%. Αυτό και ζητάμε το ταβάνι της κατηγορίας, που είναι τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως λοιπόν η Super League 1 πήρε το ταβάνι της τα 21 εκατομμύρια και καλά έκαναν οι άνθρωποι, ζητάμε κι εμείς το ταβάνι μας. Δεν είναι το ποσό πάρα πολύ μεγάλο σε κάθε ομάδα».

Πριν από μερικές μέρες η Παναχαϊκή εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραδεχόταν ότι ήταν λάθος, που ψήφισε υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος. Θεωρείτε κι εσείς, ότι ήταν λάθος να ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Νοέμβριο, όπως ήταν η κατάσταση;

«Όπως είναι τώρα τα πράγματα αυτό δείχνει. Ότι ήταν λάθος, ότι έπρεπε να πάρουμε εγγυήσεις από τον Υφυπουργό και από όλο το σύστημα που λέγεται τηλεοπτικό και Στοίχημα… Ναι λάθος ήταν αυτό, αλλά εμείς εμπιστευτήκαμε τους ανθρώπους που ήταν σε υψηλά κλιμάκια, πως θα ξεκινήσουμε και βλέπουμε. Αυτό κάναμε. Η ΕΡΤ άργησε πάρα πολύ να μας δώσει το ποσοστό των χρημάτων, που ήταν και κάποια μπόνους από πέρυσι, αλλά τουλάχιστον τα πήραμε αυτά τα μπόνους μας και το τηλεοπτικό συμβόλαιο που είναι μικρό, αλλά τα πήραμε σαν πρώτη δόση, αλλά κι εγώ συμφωνώ ότι ήταν λάθος που ξεκινήσαμε. Έπρεπε να πάρουμε πιο εγγυημένα πράγματα».

athlitiko.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις