«Ο Κωνσταντέλιας μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής»

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο προπονητής Μιχάλης Γρηγορίου και έκανε την ανάλυση για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και τα σημεία που έδωσαν τη νίκη στον Δικέφαλο κόντρα στους Πειραιώτες.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μιχάλης Γρηγορίου:

Για το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: «Το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Η επέμβαση του Κοτάρσκι στον Ποντένσε ήταν εξαιρετική. Για εμάς έχει εξήγηση το τακτικό κομμάτι, την τακτική προσέγγιση των δύο προπονητών για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε με το κλασικό 4-2-3-1 και με 6 αλλαγές από το προηγούμενο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ. Μέσα σε 6 μέρες για να αντιστραφεί η ψυχολογία των παικτών με ένα δεύτερο παιχνίδι με μεγάλο αντίπαλο, αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, και να παρουσιάσουν αυτήν την εικόνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, θεωρώ ότι είναι δουλειά του προπονητή και των συνεργατών του. Είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά που στο ψυχολογικό κόμματι συν τις αλλαγές σε πρόσωπα και εμφανίστηκε ένας ΠΑΟΚ πολύ φρέσκος, πολύ συγκεντρωμένος, εξαιρετικός και θεωρώ ότι έκανε ίσως το καλύτερο του παιχνίδι τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνεχίζω με τον Ολυμπιακό που αρκετά σάιτ και δημοσιογράφοι γράψανε ότι κατέβηκε με 4-3-3. Για μένα δεν υπήρχε αυτό, υπήρχαν δυο αμυντικά χαφ, ο Έσε και ο Καμαρά και μπροστά τους, πίσω από τον Ελ Κααμπί, ο Αλεξανδρόπουλος. Στα 25 πρώτα λεπτά ο ΠΑΟΚ πέρασε αυτόν τον μικρό σκόπελο γιατί όταν παίζεις εκτός έδρας και περιμένεις ότι ο αντίπαλος θα πιέσει από την αρχή για να κάνει ευκαιρίες και να βάλει και τον κόσμο στην «εξίσωση», ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να το κάνει γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός από την αρχή. Ο Τόμας με τον Μουργκ παίζοντας παράλληλα σε φάση άμυνας πίεζαν ψηλά τους δυο κεντρικούς αμυντικούς που δεν μπορούσαν να οργανώσουν το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Μουργκ έφτασε μέχρι τον Πασχαλάκη που έγινε κόντρα στην μικρή περιοχή και παραλίγο να κλέψει την μπάλα. Κάνανε φανταστικό παιχνίδι όλοι αλλά αυτοί δυο παίκτες άσκησαν εντυπωσιακό πρέσινγκ. Ο Αλεξανδρόπουλος ήταν πίσω από τον Ελ Κααμπί, όχι παράλληλα. Ο Κουλιεράκης και ο Κεντζιόρα μαζί με τον Κοτάρσκι κυκλοφορούσαν παραπάνω και εύκολα την μπάλα και ο Ελ Κααμπί αναγκάστηκε να κάνει παραπάνω χιλιόμετρα. Έτσι έλεγχαν το ρυθμό με παραπάνω πάσες στο πρώτο τρίτο του γηπέδου. Όταν παίζεις με δύο αντίπαλα στόπερ που κυκλοφορούν με άνεση την μπάλα και δεν έχεις κάποιον άλλον πιέσεις ομοιόμορφα για να τους δημιουργήσεις πρόβλημα, είναι λογικό όταν έρθει η μπάλα να μην έχεις τις απαραίτητες δυνάμεις για να βγάλεις τις φάσεις σαν επιθετικός. Επίσης, κανένας δεν πλαισίωνε τον Ελ Κααμπί μες στην περιοχή. Μόνο ο Φορτούνης και από ένα σημείο και μετά με ποδοσφαιρικό εγωισμό με προσωπικές ενέργειες έκανε πράγματα, ο Ποντένσε ήταν μακριά από τον Ελ Κααμπί, ο Αλεξανδρόπουλος δεν μπορούσε γιατί δεν είναι αυτή η θέση του για να ακολουθήσει και να παίξει τον ρόλο του επιτελικού μέσου. Σε όλο το πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ κρατούσε εύκολα την μπάλα χωρίς να γίνεται και επικίνδυνος όπως και ο Ολυμπιακός. Μόνο όταν ο Αλεξανδρόπουλος πήγε παράλληλα και πίεσε και έγινε το λάθος από τον Κοτάρσκι και προέκυψε η φάση με τον Ποντένσε.

Ήταν άλλο παιχνίδι σε σχέση με την OPAP Arena. Άλλος αντίπαλος και άλλη τακτική. Σε εκείνο το παιχνίδι, η ΑΕΚ ουσιαστικά δεν άφησε τον παραμικρό χώρο στον ΠΑΟΚ, εν αντιθέσει με αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός που έδωσε ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να κρατήσει την μπάλα, να ανέβει η ψυχολογία του όσο περνούσαν τα λεπτά. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο από την αρχή, δεν υπήρχαν φάσεις, μέχρι που ο ΠΑΟΚ έκανε μια μετάβαση με τον Ζίβκοβιτς που έκανε ένα σουτ άστοχο και ενώ είχε επιλογή να παίξει με τον Τόμας που ήταν ελεύθερος στη μεγάλη περιοχή. Ο ΠΑΟΚ φαίνονταν ότι είχε πιο κοντά τις γραμμές παρά το ότι πίεζε αδιάκοπα τον Πασχαλάκη κάτι που έκανε και μετά το 0-2 και αυτό μου έκανε εντύπωση.

Ποιος είναι ο πραγματικός ΠΑΟΚ, αυτός με ΑΕΚ ή αυτός με τον Ολυμπιακό: «Εγώ λέω ότι ο φετινός ΠΑΟΚ μου αρέσει αρκετά είναι αλλαγμένος, έχει αλλαγές, ποιοτικότερο ρόστερ αλλά σε μεγάλο βαθμό συντελεί αυτό που κάνει ο Λουτσέσκου. Πρώτον, η διαχείριση που κάνει με όλους τους παίκτες. Δεύτερον, η πίεση ψηλά στα ευρωπαϊκά πρότυπα με όποιον αντίπαλο και να παίζει είναι σημείο αναφοράς για τον φετινό ΠΑΟΚ γιατί όταν κλέβεις την μπάλα στο αντίπαλο μισό και έχεις αυτούς τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές για να τελειώσουν γρήγορα τις φάσεις είναι αυτό που έχει δώσει στον ΠΑΟΚ την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα».

Για τη διαχείριση του Λουτσέσκου: «Μιλώντας για τον Λουτσέσκου, για τον οποίο τρέφω απεριόριστη εκτίμηση, είναι ο μόνος που γνωρίζει το τι θέλει να κάνε και το πώς πρέπει να διαχειριστεί τους ποδοσφαιριστές του σε κάθε αγώνα. Υπάρχει από πίσω ολόκληρο επιτελείο, ανάλυση για τον κάθε αντίπαλο που έρχεται, αλλά μπορεί να υπάρχει κα προγραμματισμός για 3-4 παιχνίδια μετά και ίσως να φαίνεται περίεργο σε όλους τους φιλάθλους γιατί επιλεγεί τους παίκτες για κάθε αγώνα».

Για την ύπαρξη τεσσάρων διεκδικητών για τον τίτλο: «Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο. Πόσα χρόνια έχουμε να το δούμε αυτό; Πέρσι ήταν μόνο δύο ομάδες. Από το καλοακαίρι είχα πει ότι με την εικόνα που είχαν από τότε οι ομάδες μπορεί να πάμε σε φώτο φίνις μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Βλέπετε τι σκαμπανεβάσματα έχουν οι ομάδες. Από την εύκολη ήττα με 2-0 με την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ πήγε σε μια τεράστια νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό που πριν λίγες μέρες κέρδισε τη Γουέστ Χαμ. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου.

Σχετικά με το τακτικό κομμάτι, ο Μιχάλης Γρηγορίου πρόσθεσε: « Ο ΠΑΟΚ στην πρώτη του καλή φάση από την καλή δημιουργικά αριστερή πλευρά με τον Τάισον και τον Μπάμπα πέτυχε και το γκολ που του έδωσε προβάδισμα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός πήγε σε πιο ορθολογικό σχήμα με στην είσοδο του Μασούρα. Θα έπρεπε από την αρχή να είναι έτσι ο σχηματισμός του. Έχω μια ένσταση γιατί τον Μασούρα τον είχα παίκτη στον Πανιώνιο και ξέρω ότι γνωρίζει καλύτερα τη θέση του winger. Χωρίς να θέλω να παρεμβαίνω στο έργο ενός προπονητή, όταν ο Φορτούνης παίζει στα άκρα αναλώνεται σε πάρα πολλά μετρά στο γήπεδο και χάνει πολλά από αυτά που μπορεί να δώσει. Αλλά αν ήταν στη θέση του στον άξονα και ο Μασούρας στα πλάγια, αυτό θα μπορούσε να δώσει περισσότερα πράγματα στον Ολυμπιακό».

Αν ήταν έκπληξη που ο Κωνσταντέλιας έμεινε στον πάγκο και βασικός έπαιξε ο Μουργκ: «Εμείς οι προπονητές όταν κάνουμε το πλάνο υπάρχουν κάποιες φορές που κρατάμε κάποια σημαντικά χαρτιά να τους βάλουμε όταν ο αντίπαλος έχει κουραστεί και να κάνουν πράγματα που θα μας δώσουν ένα ματς. Επαναλαμβάνω ότι ο Τόμας και ο Μουργκ αναλώθηκαν σε εκπληκτικά τρεξίματα, άσκησαν τρομερή. Τον Κωνσταντέλια τον θεωρώ φαινόμενο και θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο από το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι μόνο από τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να αφήσει εποχή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, έχει τέτοια πάστα και εμπνεύσεις που μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Από τη στιγμή που μπήκε στο ματς, ναι μεν είχε γείρει η πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΟΚ αλλά είδατε με μια ενέργεια πώς μπορεί να ομορφύνει ένας ολόκληρος αγώνας».

Για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ: «Νομίζω ήταν μια κακή μέρα. Παίζουμε κι εμείς ποδόσφαιρο, κι εμείς μπορούμε να είμαστε σε μια κακή μέρα, δε σημαίνει ότι όταν κάνουμε κι εμείς κάποιες επιλογές ότι είμαστε αλάνθαστοι. Ήταν μια κακή βραδιά για τον Μαρτίνεθ, από την αρχή του παιχνιδιού όσον αφορά από την τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού κόντρα στον ΠΑΟΚ αλλά και ότι ο Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη ήταν ακίνδυνος σε όλο το ματς».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις