Η επόμενη μέρα της Εθνικής μπάσκετ

Η προσπάθεια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν ανεπιτυχής. Η ήττα από την Κροατία έβαλε τέλος στο όνειρο για την Εθνική και η επόμενη μέρα δεν περιλαμβάνει μόνο διακοπές, αλλά και… αποφάσεις. Το πρώτο ζήτημα αφορά τον προπονητή. Ο Φώτης Κατσικάρης θα αποτελέσει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) παρελθόν…

…μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι. Στις τάξεις της ομοσπονδίας υπάρχει αναγνώριση για την προσπάθεια που κατέβαλε, όμως οι μόλις τρεις ήττες που γνώρισε επί των ημερών του η ομάδα ήταν όλες τους οδυνηρές και σήμαναν αποκλεισμούς. Οι δύο πλευρές θεωρούν πως ο κύκλος της συνεργασίας ολοκληρώθηκε και πρέπει να ανοίξει ένας νέος.
Όσον αφορά στη διάδοχη κατάσταση; Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Η απόφαση δεν θα ληφθεί άμεσα, μιας και η επόμενη υποχρέωση της Εθνικής είναι στο Ευρωμπάσκετ που θα γίνει το 2017, 31 Αυγούστου με 17 Σεπτεμβρίου. Πάντως ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής δεν θα έχει part time απασχόληση (όπως συνέβαινε με τον Φώτη Κατσικάρη), αλλά full time. Αυτό υποχρεώνουν την ΕΟΚ οι νέες συνθήκες, καθώς καθιερώνονται τα προκριματικά, μεσούσης της περιόδου, για την πρόκριση σε Ευρωμπάσκετ ή Μουντομπάσκετ. Εν προκειμένω, το Νοέμβριο του 2017, δύο μήνες μετά το τέλος του Ευρωμπάσκετ, αρχίζουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019. Συνεπώς όποιος επιλεγεί θα είναι ουσιαστικά όχι απλώς αυτός που θα οδηγήσει την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ, αλλά ΚΑΙ στα προκριματικά που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά.
Από εκεί κι έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της στελέχωσης του ρόστερ. Γιάννης Μπουρούσης και Στράτος Περπέρογλου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ξαναφορέσουν το εθνόσημο, με επικρατέστερο σενάριο να μην ξαναπαίξουν στην Εθνική. Από εκεί κι έπειτα, το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική ομάδα είναι να κρατήσει κοντά της τους ΝΒΑερ. Όχι μόνο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Κώστα Κουφό, αλλά τον Γιώργο Παπαγιάννη που στο εξής θα είναι στέλεχος της Εθνικής, όπως και άλλα παιδιά στις ΗΠΑ: από τον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, μέχρι τον… Κώστα Αντετοκούνμπο (που είναι φέτος στη Νέων).

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις