Ιάπωνες “καμικάζι”, 2-1 την Κολομβία (vids)

ίναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που εθνική ομάδα από την Ασία καταφέρνει να επικρατήσει επί εθνικής ομάδας από τη Λατινική Αμερική.

Οι Ιάπωνες ήταν αυτοί που έγραψαν ιστορία κόντρα σε μια Κολομβία που είδε τον Κάρλες Σάντσες να αποβάλλεται μόλις στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης με απευθείας κόκκινη κάρτα. Κάπως έτσι ο όγδοος όμιλος, τον οποίο συμπληρώνουν η Πολωνία και η Σενεγάλη παίρνει… φωτιά με τους ξεγραμμένους, για πολλούς Ιάπωνες, να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης από την πρεμιέρα.

Στο 3ο λεπτό ο Κάρλος Σάντσες χρησιμοποίησε το χέρι του για να ανακόψει σουτ του Καγκάβα, ο διαιτητής έδωσε το πέναλτι, απέβαλε τον μέσο της Κολομβίας και ο Ιάπωνας άσος της Ντόρτμουντ ήταν εύστοχος στην εσχάτη των ποινών κάνοντας το 1-0 πολύ νωρίς.

H Kολομβία προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα, στο 12′ μετά από καλά εκτελεσμένο φάουλ, ο Φαλκάο έκανε την προβολή από κοντά, αλλά ο Καβασίμα μπλόκαρε. Οι παίκτες του Πέκερμαν δεν μπορούσαν να κρατήσουν με συνοχή τις γραμμές τους και οι Ιάπωνες έβγαιναν εύκολα σε αντεπιθέσεις.

Στο 15′ η Ιαπωνία έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Καγκάβα έδωσε την πάσα στον Ινούι, αυτός έκανε ωραίο πλασέ μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Οσπίνα.

Οι Κολομβιανοί έκαναν… τίμιες προσπάθειες για να βγουν στην επίθεση, αλλά οι Ιάπωνες, έχοντας και την αριθμητική υπεροχή, έκλειναν καλά τους χώρους. Στο 34′ ο Μπάριος έβγαλε στον Φαλκάο, αυτός πέρασε από τους δύο στόπερ της Ιαπωνίας, αλλά δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε και ο Καβασίμα μπλόκαρε.

Ο Πέκερμαν έκανε αλλαγή τακτικής «θυσιάζοντας» τον πολύ δραστήριο όσο αγωνίστηκε Κουαδράδο βάζοντας στη θέση του τον Μπάριος και ενώ όλα πήγαιναν… στραβά ήρθε η ισοφάριση στο 39ο λεπτό όταν με συρτή εκτέλεση φάουλ ο Κιντέρο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1, παρά το γεγονός ότι ο Καβασίμα έπεσε σωστά στην αριστερή γωνία του.

Η Ιαπωνία έλεγχε το ρυθμό του αγώνα στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου και πίεζε για να πετύχει και δεύτερο γκολ, την ώρα που οι Κολομβιανοί δυσκολεύονταν να κρατήσουν μπάλα.

Στο 54′ ο Οσάκο απέφυγε ωραία τον Ντάβιντσον Σάντσες, σούταρε και ο Οσπίνα έδιωξε σε κόρνερ. Στο 57′ πολύ καλό σουτ του Ινούι μέσα από την περιοχή απομάκρυνε με δυσκολία ο Οσπίνα. Οι Ιάπωνες συνέχισαν να… πολιορκούν την εστία της Κολομβίας, αλλά τόσο η κεφαλιά του στο Γιοσίντα στο 59ο λεπτό όσο και το σουτ του Σακάι στο 62ο λεπτό δεν βρήκαν στόχο.

Με την είσοδο του Χάμες Ροδρίγκες στο 59′, οι Κολομβιανοί ανέκτησαν την κατοχή και άρχισαν να κυκλοφορούν καλύτερα τη μπάλα, αλλά το δεύτερο γκολ ήρθε για τους Ιάπωνες στο 73ο λεπτό όταν ο Χόντα εκτέλεσε κόρνερ και ο Οσάκο στο πρώτο δοκάρι πήδηξε πιο ψηλά από όλους, πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.

Στο 78ο λεπτό η Κολομβία έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσουν όταν ο Λέρμα με ωραίο τακουνάκι έβγαλε στον Χάμες Ροδρίγκες, ο οποίος σούταρε από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Οσάκο πρόλαβε με τάκλιν να διώξει.

Οι απέλπιδες προσπάθειες των Κολομβιανών να πάρουν έστω τον βαθμό της ισοπαλίας δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι Ιάπωνες έκλεισαν αποτελεσματικά κάθε διάδρομο προς την εστία τους και το τελικό 2-1 υπέρ της Ιαπωνίας μπλέκει τον όγδοο όμιλο ήδη από την πρώτη αγωνιστική.

Οι συνθέσεις των ομάδων: 

Κολομβία (Χοσέ Πέκερμαν): Oσπίνα, Μουρίγιο, Αρίας, Κ. Σάντσες, Φαλκάο, Κουαδράδο (31′ Μπάριος), Λέρμα, Μοχίκα, Κιντέρο (59′ Χάμες Ροδρίγκες), Ισκιέρδο (70′ Μπάκα), Ντ. Σάντσες.

Ιαπωνία (Ακίρα Νισίνο): Καβασίμα, Σότζι, Ναγκατόμο, Σιμπασάκι (80′ Γιαμαγκάτσι), Χαραγκούτσι, Καγκάβα (69′ Χόντα), Ινούι, Οσάκο (85′ Οκαζάκι), Χασέμπε, Σακάι, Γιοσίντα.

Διαιτητής: Nταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις