Ιστορική απόφαση για την παγκόσμια αγορά: Γεγονός το πρώτο Bitcoin ETF

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε τα πρώτα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin σε μια στιγμή που οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων στοιχηματίζουν ότι θα προσελκύσουν νέους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην αγορά.

Η κορυφαία αμερικανική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών ενέκρινε 11 ETF στη λίστα.

Πρόκειται για τα εξής: το ARK 21Shares Bitcoin ETF, το Bitwise Bitcoin ETP Trust, το BlackRock iShares Bitcoin Trust, το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, το Franklin Bitcoin ETF, το Grayscale Bitcoin Trust, το Hashdex Bitcoin ETF, το Invesco Galaxy Bitcoin ETF, το WisdomTree Bitcoin Fund, το Valkyrie Bitcoin Fund και το VanEck Bitcoin Trust.

Τα ETF ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται από τη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Τα πρώτα αμοιβαία κεφάλαια διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια όπως μετοχές και απολαμβάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης στις ΗΠΑ. Η έγκριση έρχεται μετά από μήνες προσμονής και σκληρής δικαστικής μάχης.

Επίσης, κλείνει ένα άγριο 24ωρο που είδαν χάκερ να καταλαμβάνουν για λίγο τον έλεγχο του λογαριασμού της SEC στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X και να ισχυρίζονται ψευδώς ότι οι εφαρμογές είχαν ήδη εγκριθεί, προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του Bitcoin.

Το Bitcoin διαπραγματευόταν 3% υψηλότερα στα 47.000 δολάρια περίπου το πρωί της Πέμπτης, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 69.000 δολαρίων που έφτασε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά σχεδόν τριπλάσιο από τα 16.000 δολάρια που έφτασε τον Δεκέμβριο του 2022 μετά την κατάρρευση του διαβόητου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX.

Ενώ τα spot bitcoin ETF ήταν διαθέσιμα σε άλλες αγορές, οι εγκρίσεις των ΗΠΑ αναμένεται να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Οι θεσμικοί και μικροεπενδυτές των ΗΠΑ θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν άμεση έκθεση στο νόμισμα μέσω ενός ρυθμιζόμενου προϊόντος, χωρίς τον κίνδυνο αγοράς από μη ελεγχόμενα χρηματιστήρια ή το υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με τα ETF που επενδύουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin.

«Είναι ένα τεράστιο ορόσημο, είναι η αναγνώριση ότι το bitcoin είναι μιας μεγάλης κλίμακας παραδοσιακή επένδυση», δήλωσε ο Jad Comair, διευθύνων σύμβουλος της Melanion Capital, της πρώτης εταιρείας που ξεκίνησε ένα θεματικό ETF για το bitcoin στην ΕΕ. «Ανοίγουμε τις πόρτες στη Wall Street», προσέθεσε.

Η απόφαση σηματοδοτεί επίσης μια στροφή από την SEC. Η ρυθμιστική αρχή αντιστάθηκε στα spot bitcoin ETF για σχεδόν μια δεκαετία με το σκεπτικό ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν επιρρεπή σε χειραγώγηση και απάτη. Όμως, πέρυσι, η Grayscale αμφισβήτησε επιτυχώς την απόρριψη από τον παρατηρητή μιας προηγούμενης εφαρμογής spot bitcoin.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε τον Αύγουστο ότι η απόφαση ήταν «αυθαίρετη», ασκώντας πίεση στην SEC να αλλάξει τη στάση της. Ορισμένοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων στοιχηματίζουν ότι τα ETF θα ενισχύσουν σημαντικά τη ζήτηση για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αν και ορισμένοι παρατηρητές του ETF είναι δύσπιστοι ότι τεράστια ποσά θα πλημμυρίσουν στα προϊόντα. Όταν η ProShares κυκλοφόρησε το πρώτο ETF συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin το 2021, συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δύο ημέρες.

Ωστόσο, οι ομάδες προστασίας των καταναλωτών και επενδυτών έχουν προειδοποιήσει ότι η διάθεση του προϊόντος μέσω ενός ETF θα ενθάρρυνε τους ιδιώτες επενδυτές να μετακινήσουν χρήματα σε έναν τομέα γνωστό για τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα και τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών. Ο Ντένις Κέλεχερ, πρόεδρος της Better Markets, δήλωσε ότι η έγκριση «είναι ένα ιστορικό λάθος που όχι μόνο θα απελευθερώσει θηρευτές κρυπτογράφησης σε δεκάδες εκατομμύρια επενδυτές και συνταξιούχους, αλλά επίσης πιθανότατα θα υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler προέτρψε ττους επενδυτές να «παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τους μυριάδες κινδύνους που σχετίζονται με το bitcoin και τα προϊόντα των οποίων η αξία συνδέεται με το κρυπτογράφηση».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις