Το δράμα του Μάικλ Όουεν με την ανίατη ασθένεια του γιου του: «Ούρλιαζε από τον πόνο»

Ο γιός του θρύλου της Λίβερπουλ, Τζέιμς, πάσχει από μια σπάνια και ανίατη γενετική ασθένεια στα μάτια

Ο Μάικλ Όουεν, πρώην παίκτης της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα το 2001, δήλωσε ότι θέλει να δώσει τα μάτια του στον 17χρονο γιο του Τζέιμς, ο οποίος πάσχει από μια ανίατη ασθένεια (νόσος Stargardt) που τον έχει αφήσει «κλινικά τυφλό».

Το δράμα του Μαϊκλ Όουεν με τη νόσο Stargardt

«Αν μπορούσα να του δώσω τα μάτια μου θα το έκανα», δήλωσε ο Μάικλ Όουεν στην «Daily Mail».

Ο Τζέιμς Όουεν διαγνώστηκε με Stargardt, μια σπάνια γενετική ασθένεια που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται λίπος στην ωχρά κηλίδα, το μικρό μέρος του αμφιβληστροειδούς που είναι απαραίτητο για καθαρή, κεντρική όραση, σε ηλικία οκτώ ετών.

«Δεν μπορείς να σκέφτεσαι γιατί σε μένα και όλα τα άλλα. Ο Τζέιμς δεν το κάνει αυτό. Στην αρχή το έκανε για λίγο, αλλά όπως λέει τώρα, είναι ένας θετικός τύπος και βλέπει μπροστά», ήταν ειλικρινής ο θρύλος της Λίβερπουλ.

Ο Τζέιμς Όουεν, γιος του Μάικλ Όουεν, ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής μέχρι που διαγνώστηκε με τη νόσο του Στάργκαρντ σε ηλικία 8 ετών.

Η όραση του νεαρού Τζέιμς επιδεινώθηκε προοδευτικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας του και επί του παρόντος είναι «κλινικά τυφλός».

«Ο κόσμος περίμενε από εμένα να παίξω ποδόσφαιρο σαν τον πατέρα μου και θα το απολάμβανα πολύ. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο να γνωρίζω πού είναι η μπάλα. Σταμάτησα πραγματικά να απολαμβάνω το παιχνίδι γιατί ήθελα να γίνω ο καλύτερος», εξήγησε ο γιος του Μάικλ Όουεν στο «Mail Sport».

«Όταν ήμουν νεότερος, λυπήθηκα πραγματικά τον εαυτό μου. Σκέφτηκα «γιατί σε εμένα;» Δεν μπορώ να οδηγήσω, δεν μπορώ να κάνω αυτό, δεν μπορώ να κάνω τίπουα… Αλλά το να στενοχωριέμαι για αυτό δεν γίνεται αφού δεν μπορώ να αλλάξω οτιδήποτε, οπότε καλύτερα να προχωρήσω», είπε ο Τζέιμς, ο οποίος ονειρεύεται «να έχω τη δική μου επιχείρηση και να στηρίξω την οικογένειά μου στο μέλλον».

Ο Μάικλ Όουεν αφηγείται πώς βίωσε την ασθένεια του γιου του: «Ούρλιαζε από τον πόνο». Απλώς σκέφτεσαι: «γιατί;»

Βάζει τα κλάματα όταν λέει ότι «όταν κάποιος έρχεται σε σένα στην παμπ και σε ρωτάει «ο γιος σου παίζει;», απλά θέλεις να αλλάξεις θέμα. Αυτό ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα όλα αυτά τα χρόνια.»

Η Χρυσή Μπάλα το 2001 ήρθε «όταν ο Τζέιμς ήταν πολύ νέος και τα μάτια του ήταν μάλλον καλύτερα από τώρα, τα γήπεδα ήταν μικρότερα και όλα ήταν πολύ πιο κοντά, ώστε να μπορούσε να δει τη μπάλα καλύτερα… ήταν πολύ, πολύ καλά όλα. Είπα στον πατέρα μου, στη γυναίκα μου και σε όλους: «Έχει καλές πιθανότητες να γίνει ποδοσφαιριστής». Αλλά μόλις διαγνώστηκε, σταδιακά σταμάτησε. Τα πήγαινε καλά, αλλά…».

Για τις ιατρικές θεραπείες στις οποίες έπρεπε να υποβληθεί ο γιος του, ο Μάικλ Όουεν είπε ότι «δεν ήταν καθόλου εύκολο. Τα μάτια του τον έκαιγαν και ούρλιαζε από τον πόνο. Απλώς σκέφτεσαι «γιατί;» Αλλά έχω πάει σε πολλά νοσοκομεία στη ζωή μου και έχω δει πολλούς λιγότερο τυχερούς ανθρώπους, οπότε πρέπει να το βάλεις στην άκρη. Συνεχίσαμε τη ζωή και περάσαμε υπέροχα.

Παίρνω τη θετική πλευρά όλων. Έχω πολλά να είμαι περήφανος γιατί ο Τζέιμς έχει γίνει ένα λαμπρό αγόρι», είπε ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος με τον γιο του θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Football is For Everyone» που θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Ιανουαρίου στο TNT Sports για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την ασθένεια Stargardt.

Τι είναι η νόσος Stargardt;

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ορίζει τη νόσο Stargardt ως «μια ασθένεια των ματιών που προκαλεί απώλεια όρασης σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Είναι μια κληρονομική ασθένεια».

Στον επίσημο ιστότοπό της εξηγεί ότι «η νόσος Stargardt ονομάζεται συχνά η νεανική δυστροφία της ωχράς κηλίδας. Σε άτομα που πάσχουν από νόσο Stargardt, ειδικά κύτταρα που ανιχνεύουν το φως, που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς, βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα, πεθαίνουν. Το κέντρο όρασης ή η λεπτομέρεια γίνεται θολή ή έχει σκούρες περιοχές. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να δει κανείς καλά τα χρώματα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι «η νόσος Stargardt προκαλείται συνήθως από αλλαγές σε ένα γονίδιο γνωστό ως ABCA4. Αυτό το γονίδιο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α».

in.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις