Υπέκυψε στην ανωτερότητα της Μπενφίκα (1-4)

Ο ΠΑΟΚ άγγιξε τον ουρανό… αλλά δεν έφτασε στα αστέρια! Τα μοιραία λάθη Πασχαλάκη-Βαρέλα τιμωρήθηκαν σκληρά από τη Μπενφίκα (4-1) και άφησαν τον Δικέφαλο να συνεχίζει το ταξίδι του στο Europa League.

Σε αυτό το επίπεδο και απέναντι σε ομάδες όπως η Μπενφίκα, ο ΠΑΟΚ πήρε το δικό του ποδοσφαιρικό «μάθημα». Τα λάθη δεν συγχωρούνται και σίγουρα κοστίζουν ακριβά. Ενδεχομένως να «πληγώνουν» περισσότερο, όταν έχεις φέρει το παιχνίδι στα μέτρα σου. Τουλάχιστον για αρχή…

Το παιχνίδι ξεκίνησε σχεδόν ιδανικά για τον ΠΑΟΚ. Μόλις στο 13ο λεπτό, ο Δικέφαλος άνοιξε το σκορ με τον Πρίγιοβιτς σε μια φάση για σεμινάριο αλλά μέσα σε πέντε λεπτά είδε να έρχονται τα πάνω κάτω, έχοντας δώσει δικαιώματα που τον «πλήγωσαν». Για την Μπενφίκα, η ανατροπή δεν ήταν αρκετή και πριν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, έγραψε το 1-3 σε ένα άκρως αποτελεσματικό ημίχρονο για τους «αετούς» της Λισαβόνας.

Το… κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την έναρξη του β΄μέρους για το 1-4, με την Μπενφίκα να κάνει το δύο στα δύο στα εύστοχα πέναλτι και τον ΠΑΟΚ να λέει με σκληρό τρόπο «αντίο» στο όνειρο. Ένα όνειρο που ξεκίνησε απέναντι στην Βασιλεία, έγινε ακόμη πιο ζωντανό με την Σπαρτάκ Μόσχας αλλά «έσβησε» απέναντι στους Πορτογάλους. Πλέον, το ευρωπαϊκό ταξίδι για το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου (σ.σ. πρώτη ήττα στο γήπεδο της Τούμπας) συνεχίζεται στο Europa League.

Το φιλμ του αγώνα:

Ο «τελικός» και για τις δύο ομάδες ξεκίνησε με… άγριες διαθέσεις. Μόνο που σε αντίθεση με το παιχνίδι του Ντα Λουζ, στο πρώτο 25λεπτο είχαν σημειωθεί ήδη τρία τέρματα και ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί από τον παράδεισο στην κόλαση και δεν είχε περιθώρια να δώσει το δικαίωμα του παραμικρού λάθους στην εξέλιξη του αγώνα.

Στην Τούμπα διακυβεύονταν πολλά και για τις δύο ομάδες αλλά αυτός που έπρεπε να εκμεταλλευτεί την απίθανη ατμόσφαιρά του γηπέδου και να επιβάλλει τα «θέλω» του ήταν ο ΠΑΟΚ. Κάτι που έκαναν οι «ασπρόμαυροι» στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με τον ΠΑΟΚ να απειλεί μόλις στο 6΄με ένα γυριστό του Λημνιού, μετά από τακουνάκι του Πρίγιοβιτς, αλλά η μπάλα κόντραρε και πέρασε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Βλαχοδήμου.

Γκολ για… σεμινάριο!

Ο ΠΑΟΚ ήθελε να μετουσιώσει την ορμή του και το πρώτο καλό διάστημα που είχε σε γκολ και αυτό ακριβώς έκανε. Στο 13ο λεπτό, ο Πρίγιοβιτς άνοιξε το σκορ στο γήπεδο της Τούμπας, με ένα γκολ – σεμινάριο για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Πέλκας έστρωσε στον Βιεϊρίνια, ο οποίος με το εξωτερικό έβγαλε απίστευτη κάθετη στον Μαουρίσιο, με τον Βραζιλιάνο απέναντι στον Βλαχοδήμο να «σερβίρει» με ευκολία για τον Πρίγιοβιτς που δεν δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Άμεση απάντηση από την Μπενφίκα

Οι Πορτογάλοι έδειξαν να μην πτοούνται από το γρήγορο γκολ του ΠΑΟΚ και βρήκαν άμεση απάντηση μόλις εφτά λεπτά αργότερα. Ο Ζαρντέλ εκμεταλλεύτηκε με εξαιρετικό τρόπο το κόρνερ που εκτελέστηκε από τα δεξιά, νίκησε στον αέρα τον Βαρέλα και έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή για τους «αετούς» που δεν είπαν όχι στο… δώρο του ΠΑΟΚ στο 24′ .

Η Μπενφίκα σε ρόλο – οδηγού

Ο Μάτος γύρισε τη μπάλα με το κεφάλι στον Πασχαλάκη, ο οποίος στην προσπάθειά του να την κρατήσει εντός αγωνιστικού χώρου, ανέτρεψε τον Σέρβι, με τον Γερμανό ρέφερι να καταλογίζει πέναλτι. Ο Σάλβιο ανέλαβε την εκτέλεση και με την βοήθεια του δοκαριού, νίκησε τον Πασχαλάκη για το 2-1, υπογράφοντας την ανατροπή για τους «αετούς» της Λισαβόνας.

Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν ήδη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς μέσα σε πέντε λεπτά είχε δώσει δικαιώματα που του «κόστισαν» ακριβά. Παρά την όποια διάθεση για απάντηση, οι φιλοξενούμενοι δεν αστειεύονταν, με τον Βλαχοδήμο να παίζει τον δικό του καθοριστικό ρόλο στο 35΄, όταν με τα ακροδάχτυλα «καθάρισε» μια κεφαλιά του Μάτος.

Προειδοποίησε και «χτύπησε» για τρίτη φορά

Το παιχνίδι είχε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι το ημίχρονο, με την Μπενφίκα να προειδοποιεί τον ΠΑΟΚ δις στο 37΄αλλά να μην χαρίζεται στους Θεσσαλονικείς στο 41΄ και τον Πίτσι να «παγώνει» το γήπεδο της Τούμπας, γράφοντας με σουτ έξω από την περιοχή το 1-3 για την ομάδα του. Με αυτό το σκορ και τον ΠΑΟΚ με την πλάτη στον τοίχο οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια.

«Αντίο» στο όνειρο

Με την έναρξη του β΄μέρους, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Ουάρντα αντί του Λημνιού αλλά παρά την όποια διάθεση του προπονητή του ΠΑΟΚ να δώσει άλλη πνοή μεσοεπιθετικά στον Δικέφαλο, το μομέντουμ έδειχνε…. Μπενφίκα. Στο 49΄ο Μπριχ καταλόγισε και δεύτερο πέναλτι για κράτημα του Βαρέλα στον Ζαρντέλ, με τον Σάλβιο να μην αστοχεί ούτε αυτήν την φορά, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 1-4 για την ομάδα του.

Διαχείριση παιχνιδιού

Όπως ήταν λογικό, μέχρι και την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, το μόνο που χρειαζόταν να πράξει η Μπενφίκα ήταν να διαχειριστεί σωστά και χωρίς επιβάρυνση την εξέλιξη του αγώνα, αφού βρισκόταν ήδη αγκαλιά με το… σεντόνι του Champions League. Από την πλευρά τους, οι γηπεδούχοι έπρεπε πρωτίστως να βρουν τα ψυχικά αποθέματα και με ηρεμία να πάρουν το οτιδήποτε στα εναπομείναντα λεπτά. Άλλωστε τα πάντα… έδειχναν Μπενφίκα. Ακόμη και στο 50′, όταν ο Πρίγιοβιτς είδε το δοκάρι να σταματάει την προσπάθειά του…

Αποβολή Μάτος – Με δέκα ο ΠΑΟΚ

Στο 77΄ η αποβολή του Μάτος με δεύτερη κίτρινη κάρτα άλλαξε μόνο τις αριθμητικές ισορροπίες του παιχνιδιού, καθώς τόσο στην εικόνα του ματς όσο και στο σκορ δεν άλλαξε το παραμικρό, με την Μπενφίκα να φεύγει από το γήπεδο της Τούμπας με το εισιτήριο των ομίλων του Champions League.

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Κάνιας (Σάκχοφ 64΄), Πέλκας, Ελ Καντουρί (Ακπόμ 75΄), Λημνιός (Ουάρντα 46΄), Πρίγιοβιτς.

Μπενφίκα (Ρουί Βιτόρια): Βλαχοδήμος, Γκριμάλδο, Ζαρντέλ, Ρούμπεν Ντίας, Αλμέιδα, Φέισα, Φερνάντες, Πίτσι (Ζίφκοβιτς 76′ ), Σέρβι, Σαφέροβιτς, Σάλβιο (Σεμέδο 63′ )

Τα πλάνα των προπονητών:

Με σύστημα 4-2-3-1 παρέταξε τον ΠΑΟΚ ο Ράζβαν Λουτσέσκου, έχοντας τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια και τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Βιεϊρίνια ως τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Ο Ζοσέ Μαουρίσιο και ο Χοσέ Κάνιας αποτέλεσαν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, με τον Πέλκα μπροστά τους σε ρόλο οργανωτή και τους Ελ Καντουρί-Λημνιό στα άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ενώ ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης του Δικεφάλου.

Από την πλευρά του, ο Ρούι Βιτόρια παρέταξε την Μπενφίκα με σύστημα 4-3-3, τοποθετώντας τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια και τους Αλμέιδα, Ζαρντέλ, Ντίας και Γκριμάλντο ως τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Ο Λιούμπομιρ Φέισα είχε τον ρόλο του αμυντικού χαφ, με τους Γκέντσον-Πίτσι μπροστά του σε ρόλο «8αριών», ενώ ο Εντουάρντο Σάλβιο βρέθηκε στο δεξί άκρο της επιθετικής γραμμής, με τον Φράνκο Κέρβι στα δεξιά και τον Χάρις Σεφέροβιτς στην κορυφή της επίθεσης των Πορτογάλων

Αυτοί έκριναν το ματς:

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς έβαλε μπροστά στο σκορ τον Δικέφαλο, ωστόσο, ο «ήρωας» της Λισαβόνας, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, υπέπεσε σε λάθος δίνοντας το δικαίωμα στην Μπενφίκα να κάνει την ανατροπή με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σάλβιο.

Από εκεί και πέρα, οι «αετοί» της Λισαβόνας την ψυχολογία στα ύψη, έδειξαν την ποιότητα που διαθέτουν και κατάφεραν να ρίξουν… στο καναβάτσο τον Δικεφαλο, έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Εντουάρντο Σάλβιο και τον Πίτσι.

Το ταμείο του αγώνα:

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην πηγή με το γκολ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, αλλά δεν κατάφερε να πιεί… νερό, αφού η Μπενφίκα κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 και πανηγύρισε την πρόκριση στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League.

Από την άλλη, ο Δικέφαλος θα αρκεστεί στις θετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε με Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας αλλά και στη Λισαβόνα, κάνοντας πλέον την προετοιμασία του για την φάση των ομίλων του Europa League.

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις