Ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό: Τα highlights του αγώνα (video)

Ο Ολυμπιακός βρήκε έναν Παναθηναϊκό στη χειρότερη φάση της ιστορίας του και τον διέσυρε με 101-73. Ιστορική ξεφτίλα με υπογραφή όλων στην «πράσινη» ομάδα, «φουλάρουν» για Βελιγράδι οι Πειραιώτες.

Πάρτι του αφιονισμένου Ολυμπιακού στο ΣΕΦ απέναντι στον απογοητευτικό Παναθηναϊκό. Για πρώτη φορά στα φετινά ντέρμπι οι Πειραιώτες έδειξαν να είναι… χιλιόμετρα μπροστά από τους «πράσινους», περνώντας στο παρκέ όσα αποτυπώνονται στη βαθμολογική κατάταξη των δύο ομάδων στην Euroleague.

Οι ασταμάτητοι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα με επιθετικό σόου από νωρίς (38-13 στο 10′), 13/29 τρίποντα και πολλούς πρωταγωνιστές έφτασαν σε μία επιβλητική νίκη με ιστορικές διαστάσεις (+28), ανέβηκαν στο 17-8 και έχουν «κλειδώσει» το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Από την άλλη, το «τριφύλλι» με μία από τις χειρότερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών έχασε με… κατεβασμένα τα χέρια και παρέμεινε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας (6-17 ρεκόρ χωρίς τις ρωσικές ομάδες). Επί της ουσίας, οι Πειραιώτες ήταν απίστευτοι για πάνω από 30 λεπτά, με τους φιλοξενούμενους να έχουν μόνο ένα καλό εξάλεπτο στο δεύτερο μέρος και να παρουσιάζουν μια εικόνα αποσύνθεσης.

Ο Κώστας Σλούκας (16π., 9ασ.) και ο Σάσα Βεζένκοφ (16π., 5ρ.) έσυραν τον… χορό για τους νικητές, με τους Μουσταφά Φαλ (13π., 6ρ., 5ασ.), Χασάν Μάρτιν (13π.), Σακίελ ΜακΚίσικ (10π., 8ρ., 6ασ.) και Κώστα Παπανικολάου (13π., 4ρ.) να ακολουθούν. Για άλλη μια φορά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επιθετικό πλουραλισμό και έδειξαν να βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση, ενόψει των πλέι οφ που θα κρίνουν την επιστροφή του Ολυμπιακού στο Final Four. Αντιθέτως, ο κάκιστος Παναθηναίκός βασιζόταν σχεδόν… αποκλειστικά στην τριπλέτα Ντάριλ Μέικον (23π.) – Νεμάνια Νέντοβιτς (16π.) – Γιώργου Παπαγιάννη (18π., 9ρ.) και το ευρωπαϊκό ντέρμπι τελείωσε για πρώτη φορά με διαφορά άνω των 20 πόντων.

Δεκάλεπτο βγαλμένο από… ερυθρόλευκο όνειρο

Ο Ολυμπιακός ήταν επιβλητικός από νωρίς, ακουμπώντας την μπάλα στον ορεξάτο Μουσταφά Φαλ, ο οποίος έμοιαζε να μην έχει αντίπαλο (10-2 στο 3′). Ο Δημήτρης Πρίφτης, που άρχισε το ματς με ζώνη, αλλά δεν δικαιώθηκε, πέρασε εσπευσμένα στο ματς τον Νεμάνια Νέντοβιτς, αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί και πήγαν σε διψήφιο προβάδισμα (17-6 στο 5′ με 7/9 εντός πεδιάς), με τον σέντερ τους να «οργιάζει» (9π.) και τον Παναθηναϊκό να… πελαγοδρομεί. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιζε μπάσκετ βγαλμένο από τα όνειρα των οπαδών της και με δύο τρίποντα από τον Κώστα Παπανικολάου και άλλα δύο από τον Λιβιό Ζαν Σαρλ έστειλε τη διαφορά σε απόσταση άνω των 20π. (31-10 στο 8′). Οι «πράσινοι» τα είχαν… χαμένα, δεν μάζεψαν ούτε ένα αμυντικό ριμπάουντ στην 1η περίοδο και ο κυρίαρχος Ολυμπιακός βρέθηκε στο +25 με ασύλληπτο σόου (38-13 στο 10′ με 8/10 δίποντα, 6/8 τρίποντα και 4/4 βολές των γηπεδούχων).

Έφτασε στο +32 ο Ολυμπιακός, ημίχρονο με απίστευτη κυριαρχία των γηπεδούχων

Τα δεδομένα δεν άλλαξαν στη 2η περίοδο με τους γηπεδούχους να «φλερτάρουν» με διαφορά 30π. (44-15 στο 13′) και τους «πράσινους» να έχουν 0/10 τρίποντα. Ο «Νέντο»… έσπασε το αρνητικό σερί πίσω από τα 6,75μ., αλλά ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ του ΣΕΦ και έδινε μια μπασκετική παράσταση. Ένα «τρελό» τρίποντο του Κώστα Σλούκα έστειλε τους Πειραιώτες στους 50π. και την απόσταση στο +32 (50-18 στο 15′) και οι παίκτες του Πρίφτη συνέχισαν να παρακολουθούν αποσβολωμένοι όσα γίνονταν στο παρκέ (55-25 στο 18′). Ο μονοδιάστατος Παναθηναϊκός στηριζόταν μόνο στον Παπαγιάννη (10π., 4ρ.) και τον Νέντοβιτς (9π., 3ασ.), με το ισοπεδωτικό σύνολο του Μπαρτζώκα να έχει επιθετικό πλουραλισμό (Σλούκας 9π., Φαλ 9π., Μάρτιν 9π., Ζαν Σαρλ 8π., Ντόρσεϊ 7π., Παπανικολάου 7π.), αμυντικό focus και προβάδισμα… θριάμβου (58-33, ημίχρονο). Σίγουρα, αυτά τα 20′ δεν είχαν καμία σχέση με τα τρία προηγούμενα «ντέρμπι αιωνίων» που είχαμε δει μέχρι σήμερα τη φετινή σεζόν.

Έβγαλε εγωισμό για ένα εξάλεπτο ο Παναθηναϊκός, απάντησε και το… καθάρισε ο Ολυμπιακός

Ο κόουτς Μπαρτζώκας τόνισε στην ανάπαυλα πως οι παίκτες του δεν πρέπει να θεωρήσουν πως το ματς τελείωσε. Όμως, ο Ολυμπιακός μπήκε νωθρά στην επανάληψη και με διαδοχικά τρίποντα του Ντάριλ Μέικον και 10-2 επιμέρους σκορ η διαφορά έπεσε (60-43 στο 23′). Οι Παπαγιάννης – Κασελάκης «έβγαλαν» σερί άμυνες και το τρίποντο του Νέντοβιτς πρόσθεσε κάποια πίεση στους Πειραιώτες (60-46), με τον Σλούκα να επιστρέφει άμεσα. Το «τριφύλλι» είχε ένα καλό εξάλεπτο (63-48 στο 26′) και τότε οι γηπεδούχοι… ξύπνησαν για τα καλά. Οι Πειραιώτες έμοιαζαν με ομάδα που ετοιμάζει βαλίτσες για το Final Four και με τους Σλούκα, Βεζένκοφ, Φαλ «έτρεξαν» ένα σερί 15-3, για να ξαναβάλουν γερά θεμέλια στη διαφαινόμενη -άνετη- επικράτησή τους (78-51 στο 30′).

«Κατοστάρα» και ιστορική επικράτηση των Πειραιωτών

Οι ασταμάτητοι «ερυθρόλευκοι» σούταραν με ποσοστά κοντά στο 50% πίσω από τα 6,75μ., διαμόρφωσαν το 86-55 στο 33′ δια χειρός Σακίελ ΜακΚίσικ (12/25 τρίποντα) και στη συνέχεια πήγαν για πρώτη φορά στο +33 με καλάθι του Βεζένκοφ (90-57). Ο Παναθηναϊκός τα είχε… θαλασσώσει ξανά και ο Πρίφτης κάλεσε τάιμ άουτ. Ο Παπαγιάννης έκανε ορισμένα «θυμωμένα» καρφώματα, αλλά όλα αυτά μικρή σημασία έπαιζαν πια. Ο κόσμος στο ΣΕΦ ζητούσε «κατοστάρα» και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά, οι ρυθμοί είχαν πέσει και το ματς είχε γίνει πολύ πιο άναρχο πια, αφού όλα είχαν κριθεί. Οι 100π., τελικά, ήρθαν με βολές του ΜακΚίσικ και στο φινάλε τίποτα δεν άλλαξε, με τους Πειραιώτες να παίρνουν την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τους νίκη επί του Παναθηναϊκού (101-73 τελικό).

Λεφτά στην Τράπεζα (Μετακίνηση 3): Ο Κώστας Σλούκας αποτελεί τον ηγέτη του φετινού Ολυμπιακού και σε αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν ξανά… παντού και έκανε την κορυφαία του εμφάνιση σε φετινό ντέρμπι (16π., 9ασ.). Ο «Σλου» ήταν εξαιρετικός επιθετικά, ηρέμησε τους Πειραιώτες, όταν το είχαν ανάγκη στην 3η περίοδο και έκανε ξανά τη διαφορά.

Γίνε Πρόεδρος: Ο Σάσα Βεζένκοφ βραβεύτηκε ως MVP του Φεβρουαρίου πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης και αγωνίστηκε για άλλη μια φορά με… σπασμένα τα φρένα. Ο Βούλγαρος πάουερ φόργουορντ ήταν εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης (16π., 5ρ.), ενώ σπουδαία δουλειά έκανε και ο Μουσταφά Φαλ (13π., 6ρ., 5ασ.), που βοήθησε πολύ στο «εκρηκτικό» ξεκίνημα της ομάδας του.

Lockdown: Ο Οκάρο Ουάιτ (2π., 2ρ., 2ασ., 5φ. σε 16′) και ο Τζέρεμι Έβανς (0/1 2π., -2 ranking) ήταν… εκτός τόπου και χρόνου. Οι δύο Αμερικανοί πάουερ φόργουορντ, που παίρνουν συνολικά σχεδόν το 20% του «πράσινου» μπάτζετ φέτος, ήταν σε πολύ κακό βράδυ και ο Δημήτρης Πρίφτης δεν μπόρεσε να πάρει κάτι από εκείνους.

Τελετές «Το Κοράκι» (Μετακίνηση 5): Λοτερμόζερ, Πέρεζ, Χορντόφ έκαναν αρκετά λαθάκια στο ντέρμπι, δημιουργώντας παράπονα και στις δύο ομάδες. Όμως, συνολικά δεν επηρέασαν την εξέλιξη του αγώνα.

Πόση αλήθεια αντέχεις; Για πρώτη φορά στα ντέρμπι της φετινή σεζόν αποτυπώθηκε στο παρκέ η διαφορά των δύο ομάδων στην κατάταξη. Ο Ολυμπιακός, που έχει «κλειδώσει» το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, έκανε… πάρτι για 40′ απέναντι στον ουραγό της βαθμολογίας, Παναθηναϊκό. Δίχως αμφιβολία, είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο καθολική υπεροχή μίας εκ των δύο ομάδων σε «ντέρμπι αιωνίων» και η μεγάλη διαφορά (+28) έδωσε ιστορικές διαστάσεις στην νίκη της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, καθώς ήταν η μεγαλύτερη «ερυθρόλευκη» επικράτηση σε ευρωπαϊκό ντέρμπι.

Τα Δεκάλεπτα: 38-13, 58-33, 78-51, 101-73.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις