Άλωσε το Εδιμβούργο με… Heartbreaker Ζίβκοβιτς ο ΠΑΟΚ!

Πέρασε από τη Σκωτία με ολική ανατροπή και πήρε προβάδισμα πρόκρισης για τους ομίλους του Conference League ο ΠΑΟΚ!

Ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 2-1 της Χαρτς στο Tynecastle Park και έκανε το καθοριστικό βήμα στα playoffs για να κλειδώσει την επόμενη εβδομάδα στην Τούμπα την παρουσία του σε ευρωπαϊκούς ομίλους μετά από ένα χρόνο. Σε ένα παιχνίδι που τα είχε… όλα, οι «ασπρόμαυροι» έδειξαν ότι είναι καλύτερη ομάδα, δεν επηρεάστηκαν από το γκολ του Σάνκλαντ απαντώντας άμεσα με πέναλτι του Σβαμπ και στο δεύτερο μέρος ο Ζίβκοβιτς με υπέροχο τέρμα έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στους πρωταγωνιστές της νίκης είναι ο Κοτάρσκι, ο Τσιγγάρας που έτρεξε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, αλλά ο Σέρβος μεσοεπιθετικός ήταν το κάτι… άλλο καθώς κέρδισε το πέναλτι, ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου στην εστία του Κλαρκ και ολοκλήρωσε την εκπληκτική εμφάνιση με ένα πανέμορφο γκολ που κάνει φαβορί τον ΠΑΟΚ στη ρεβάνς για την πρόκριση.

Στο… μυαλό των προπονητών:

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με το γνωστό 4-2-3-1 και οι επιλογές του δεν είχαν εκπλήξεις, δεδομένων των γνωστών απουσιών και αγωνιστικών προβλημάτων. Ο Κοτάρσκι κάθισε στην εστία, έχοντας τετράδα στα μετόπισθεν τους Κεντζιόρα, Κουλιεράκη, Εκόνγκ και Σοάρες. Στη μεσαία γραμμή ο Τσιγγάρας ήταν δίπλα στον Σβάμπ, ενώ στη μεσοεπιθετική τριάδα ο Ρουμάνος τεχνικός επέλεξε τους Κωνσταντέλια, Τάισον και Ζίβκοβιτς και στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Μπράντον Τόμας.

Από την άλλη, ο Φράνκι Μακ Αβόι κατέβασε τη Χαρτς με τον Κλαρκ κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα επέλεξε τετράδα με τους Άτκινσον, Κεντ, Ρόουλες και Κίνγκσλεϊ και στα χαφ θέση πήραν θέση οι Ντέβλιν και Βάργκας, ενώ στα πλάγια οι Κοχρέιν και ΜακΚάι. Στην κορυφή της επίθεσης για τους Σκωτσέζους αγωνίστηκε ο Μπόις με τον αρχηγό, Σάνκλαντ.

Το ματς:

Η αναμέτρηση ξεκίνησε και το πρώτο δεκάλεπτο στο Εδιμβούργο ήταν απλά… εκρηκτικό! Στο 6’ ο Ράφα Σοάρες έχασε τη θέση του από τα αριστερά και ο Βάργκας που βρήκε χώρο, έκανε την κούρσα και στην προσπάθεια του να μπει στην περιοχή, ο Σβαμπ έκανε το μαρκάρισμα, με τους γηπεδούχους να ζητάνε πέναλτι. Το VAR ειδοποίησε τον Τρεϊμάνις να πάει να δει τη φάση και ο Λετονός έδειξε την άσπρη βούλα, με τον Σάνκλαντ να βρίσκει δίχτυα με πολύ δυνατή εκτέλεση στη δεξιά γωνία του Κοτάρσκι.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από το γκολ που δέχθηκε, αλλά δυο λεπτά αργότερα βγήκε μπροστά με προϋποθέσεις και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς κέρδισε πέναλτι. Συγκεκριμένα, στο 10’ Σέρβος μπήκε ωραία στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Ρόουλς, με τον Τρεϊμάνις να μην το συζητάει… καθόλου και να δείχνει την άσπρη βούλα. Την εκτέλεσε ανέλαβε ο Σβαμπ που έδειξε την τεράστια κλάση του από τα έντεκα βήματα και έκανε το 1-1, φέροντας το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία.

Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, με τις δυο ομάδες να δίνουν έμφαση στα μετόπισθεν και στον τρόπο να απομακρύνουν τους κινδύνους από τις εστίες των Κλαρκ και Κοτάρσκι για Χαρτς και ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Στο 27’ Τάισον και Σοάρες συνεργάστηκαν υπέροχα στα αριστερά, ο δεύτερος έκανε το σουτ από κλειστή γωνία που πέρασε άουτ, με τον Τρεϊμάνις να υποδεικνύει οφσάιντ στη φάση.

Στο 31’ ήταν η ώρα της Χαρτς να απειλήσει που προχώρησε σε διπλή μεγάλη ευκαιρία, με τον Κοτάρσκι να αποκρούει εντυπωσιακά τη δυνατή κεφαλιά του Σάνκλαντ και στη συνέχεια της φάσης ο Μπόις έκανε από κοντά το σουτ αλλά Ράφα Σοάρες σταμάτησε σωτήρια και έδιωξε σε κόρνερ.

Στα επόμενα 15 λεπτά το παιχνίδι δεν είχε κάποια μεγάλη φάση, με τη Χαρτς να παίζει συνεχώς με βαθιές μπαλιές έχοντας στόχο τους Σάνκλαντ και Μπόις στην επίθεση, κάτι που επηρέαζε το παιχνίδι που θέλει να παίζει και έχει μάθει ο ΠΑΟΚ με την μπάλα κάτω. Τα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους δεν επιφύλασσαν κάτι ιδιαίτερο και οι δυο ομάδες πήγαν με το ισόπαλο σκορ στα αποδυτήρια.

Στην επανάληψη ο «δικέφαλος του Βορρά» μπήκε με ορμή, απειλώντας με ένα σουτ του Ζίβκοβιτς στο 49’ και έξι λεπτά αργότερα (55’) με τον Τάισον που έκανε δυνατό σουτ εντός περιοχής αλλά ο Κλαρκ απομάκρυνε τον κίνδυνο. Στη μια ώρα παιχνιδιού οι Θεσσαλονικείς είχαν το πάνω χέρι, ωστόσο δεν μπορούσαν να δώσουν συνέχεια στην πίεση που ασκούσαν και στις ευκαιρίες που δημιουργούσαν, με αποτέλεσμα η Χαρτς να ανεβάζει τις γραμμές της και να προσπαθεί να απειλήσει.

Στο 70′ ο ΠΑΟΚ στάθηκε πολύ τυχερός, καθώς ο Εκόνγκ έκανε ένα κρίσιμο λάθος που το εκμεταλλεύτηκε η Χαρτς, με τον Σάνκλαντ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με ωραίο σουτ, αλλά δικαίως το γκολ δεν μέτρησε αφού ο φορ των γηπεδούχων ήταν εκτεθειμένος. Ο Ζίβκοβιτς συνέχισε να απειλούσε και στο 75′ πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ βάζοντας μπροστά τους «ασπρόμαυρους». Ο Μουργκ με τον Τάισον συνεργάστηκαν πανέξυπνα, ο Σέρβος υποδέχθηκε την μπάλα και με ένα τρομερό σουτ έκανε το 2-1, πετυχαίνοντας το πέμπτο του γκολ τη φετινή σεζόν.

Το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου στη συνέχεια δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, οι αλλαγές βοήθησαν με την ενέργειά τους και ο ΠΑΟΚ πήρε μια πολύτιμη νίκη που τον βάζει σε ρόλο οδηγού για τη ρεβάνς της Τούμπας και την πρόκριση στους ομίλους του Conference League.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
Χαρτς (Φράνκι Μακ Αβόι): Κλαρκ, Άτκινσον, Κεντ, Ρόουλς, Κίνγκσλεϊ, Ντέβλιν, Βάργκας (Όντα 89’), ΜακΚέι (Λόουρι 65’), Κόκρεϊν (Σίμπινγκ 85’), Μπόις (Ταγκάβα 85’), Σάνκλαντ (Όφια 89’).

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες, Σβαμπ, Τσιγγάρας, Α. Ζίβκοβιτς, Τάισον (Νάρεϊ 79’), Κωνσταντέλιας (Μουργκ 70’), Μπράντον (Τζίμας 88’).

Διαιτητής: Αντρις Τρεϊμάνις (Λετονία)

Βοηθοί: Χάραλντς Γκουντερμάνις, Αλεκσέι Σπασενίκοφς (Λετονία)

Τέταρτος διαιτητής: Αλεξάντρς Γκολεμπέβς (Λετονία)

VAR: Κλέι Ρούπερτι (Ολλανδία)

AVAR: Έντβιν Ντε Γκράαφ (Ολλανδία)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις