Παγκόσμιο Στίβου: Κακή ημέρα για τους Έλληνες, πανηγύρια για Μακουάλα και σκιές για την IAAF

Αποκλείστηκαν Τσάκωνας, Αλεξούλη και Αναστασάκης – Οι νικητές των χθεσινών αγωνισμάτων – Αρνητικό αντίκτυπο για το Παγκόσμιο το θέμα της γαστρεντερίτιδας και οι χειρισμοί της IAAF

O Λυκούργος Τσάκωνας έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό και έμεινε εκτός τελικού των 200μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Λονδίνου. Ο Αϊζάκ Μακβάλα που έτρεξε μόνος του στα προκριματικά, κατάφερε να περάσει στον τελικό.

Ο Έλληνας πρωταθλητής ο οποίος, όλη τη χρονιά ήταν σταθερός με τις κούρσες του γύρω στο 20.30, (στα προκριματικά είχε τερματίσει σε 20.37), τερμάτισε 6ος στην τρίτη ημιτελική σειρά με χρόνο 20.73.

Ο 27χρονος σπρίντερ σημείωσε τον 21ο χρόνο, με τον Αϊζακ Μακβάλα, να τερματίζει δεύτερος στην πρώτη προκριματική σειρά με 20.14, έχοντας τρέξει πριν λίγη ώρα την κούρσα των προκριματικών, από την οποία τον είχε αποκλείσει η IAAF μία ημέρα νωρίτερα. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι αν δεν πανηγύριζε με σηκωμένο το χέρι την πρόκριση του, θα μπορούσε να τερματίσει και πρώτος. 

Ωστόσο, τον καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Αμερικανός Αϊζάιαχ Γιανγκ, ο οποίος αγωνίστηκε επίσης στην πρώτη προκριματική σειρά, και σταμάτησε το χρονόμετρο στο 20.12.

Ο Γουέιντ φαν Νίεκερκ τερμάτισε σε 20.28, σημειώνοντας τον 7ο καλύτερο χρόνο.

«Δεν είναι εικόνα αυτή που δείχνω, είμαι απογοητευμένος από τον εαυτό μου. Η προετοιμασία για το παγκόσμιο πήγα καλά, σήμερα δεν λειτούργησα για κάποιο λόγο», δήλωσε ο Λυκούργος Τσάκωνας στην ΕΡΤ μετά τον αγώνα του. 

Εκτός τελικού η Αλεξούλη

Η Λίλη Αλεξούλη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση της στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Λονδίνου στο άλμα εις μήκος. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε καλύτερο άλμα στα 5.94μ., το οποίο ήταν το δεύτερο της, ενώ η πρώτη και η τρίτης της προσπάθεια ήταν άκυρες. 

 Την καλύτερη επίδοση είχε η Ντάρια Κλίσινα, η οποία αγωνίζεται όπως και 18 ακόμη Ρώσοι ως ανεξάρτητη. 

Η Κλίσινα, η οποία ζει στις ΗΠΑ, προσγειώθηκε στα 6.64μ., με την Τιαάννα Μπαρτολέτα να ακολουθεί με 6.64. 

Η Κύπρια Νεκταρία Παναγή, πήδηξε 6.43μ. και έμεινε εκτός τελικού για τρία εκατοστά, μένοντας στην 15η θέση στο σύνολο.

Εκτός τελικού και ο Αναστασάκης…

Ο Μιχάλης Αναστασάκης με καλύτερη βολή στα 70.94μ. έμεινε εκτός τελικού στην σφυροβολία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. 

Ο Χανιώτης πρωταθλητής έμεινε στην 14ος, δεν κατάφερε να πιάσει μία απόδοση κοντά στις δυνατότητες του, μένοντας εκτός της προνομιούχου 8άδας μετά τις τρεις πρώτες ρίψεις.

Την καλύτερη βολή έκανε ο Πολωνός Βόιγιετς Νοβίτσκι με βολή στα 76.85μ., ακολούθησε ο συμπατριώτης του Πάβελ Φάιντεκ με 76.82 και τρίτο τον Γάλλο Κουεντίν Μπιγκότ με 76.11μ.

O Noρβηγός Βάρχολμ νικητής στα 400μ. εμπόδια!

O Kαρστεν Βάρχολμ από την Νορβηγία αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400μ. με εμπόδια, στο Λονδίνο. Ο 21χρονος τερμάτισε σε 48.35, αφήνοντας πίσω του τον Τούρκο Γιασμάνι Κοπέλο με 48.49 και τρίτο τον Αμερικανό Κίρον Κλέμεντ με 48.52. 

Ο Βάρχολμ στη δεύτερη σεζόν που ασχολείται με το αγώνισμα κάνει την υπέρβαση, χαρίζοντας στην χώρα του, η οποία είχε παράδοση μέχρι τώρα στον ακοντισμό, μετάλλιο σε δρομικό αγώνισμα.

Οι Νορβηγοί έχουν πανηγυρίσει 4 μετάλλια με τον Αντρέας Θόρκιλντσεν. 

Νικήτρια η Φράνσις, άτυχη η Μίλερ στα 400μ.

Η Φίλις Φράνσις κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 400μ. στο Λονδίνο, σε μία κούρσα που κάθε άλλο παρά φαβορί ήταν μέχρι τα τελευταία 20 μ. 

Η Αμερικανίδα σημείωσε ατομικό ρεκόρ τερματίζοντας σε 49.92, με την Σόνι Μίλερ, η οποία είχε πάρει από νωρίς κεφάλι στην κούρσα να κόβει στα τελευταία 20μ., λόγω κάποιας ενόχλησης στο πόδι. 

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Σάλβα Εϊντ Νάσερ, από το Μπαρχρέιν με 50.06, η οποία σημείωσε εθνικό ρεκόρ, ενώ τρίτη τερμάτισε η Άλισον Φίλιξ, η οποία ήταν επίσης φαβορί για τη νίκη. Η Αμερικανίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2015 τερμάτισε σε 50.08, με την Μίλερ Ουίμπο  να στέκεται απίστευτα άτυχη και να ακολουθεί στην 4η θέση με 50.49.

Η Φίλιξ με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου φτάνει τα 14 και ισοφαρίζει την Μέρλιν Ότι, στην κορυφή της λίστας με τις αθλήτριες με τα περισσότερα μετάλλια σε επτά διοργανώσεις. 

Το σημερινό πρόγραμμα και οι ελληνικές συμμετοχές

Στον ημιτελικό των 200 μ. θα πάρει μέρος η Μαρία Μπελιμπασάκη σήμερα στην έβδομη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Λονδίνο. Η 26χρονη πρωταθλήτρια θα τρέξει στην τρίτη ημιτελική σειρά με στόχο να κυνηγήσει μια επίδοση κάτω από τα 23.00.

Η σειρά της Ελληνίδας είναι αρκετά δύσκολη, αφού μεταξύ άλλων μετέχουν οι Μαρί- Ζοσέ Ταλού (22.16), Κριστάν Εμμανουέλ (22.50), Τιάνα Γκάιθερ (22.71) και Ντίνα Ασερ Σμιθ (22.73). Παρόλα αυτά η Μπελιμπασάκη είναι σε καλή κατάσταση και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν βρεθεί ψηλά στην κατάταξη. Την πρόκριση στον τελικό θα πα΄ρουν οι δύο πρώτες από κάθε σειρά και οι δύο καλύτεροι χρόνοι. Η Μπελιμπασάκη έτρεξε τα 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων σε 22.6, σε μια κούρσα όπου δεν λειτούργησε το ηλεκτρονικό χρονόμετρο.

Με στόχο τη βολή, που θα τον στείλει στους 12 κορυφαίους του κόσμου, θα πάρει μέρος στον προκριματικό του ακοντισμού ο Γιάννης Κυριαζής. Ο “ασημένιος” πρωταθλητής Ευρώπης στους Νέους έχει φέτος 88,01 μ. και κουβαλά μια σειρά από σταθερές εμφανίσεις, που του επιτρέπουν να σκέφτεται μια καλή πορεία στη διοργάνωση. Ο Κυριαζής αποτελεί έναν από τους καλύτερους ακοντιστές φέτος στον κόσμο και παρά τα προβλήματα στον αγκώνα, φαίνεται πως δεν θα έχει πρόβλημα να πετύχει το όριο των 83,00 μέτρων. 

Στον προκριματικό του ύψους θα πάρει μέρος η Τατιάνα Γκούσιν, που παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται από την αρχή της χρονιάς τραυματισμένη στις κνήμες έχει καταφέρει να κάνει πολύ καλές εμφανίσεις. Η αθλήτρια έχει ξεπεράσει πέντε φορές από την αρχή του χρόνου το 1,90 μ., ενώ στον τελευταίο της αγώνα, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα σημείωσε 1,91 μ., όσο και το ατομικό της ρεκόρ. Το όριο έχει οριστεί στο 1,94 μ., ωστόσο η πρόκριση είναι πιθανό να κριθεί χαμηλότερα.

Πέμπτη 10/8

20.30 5.000 μ. (Γ) πρ.
21.05 Ακοντισμός (Α) πρ. Α’ γκρουπ 
21.10 Υψος (Γ) Πρ. Γκούσιν
21.25 800 μ. (Γ) Πρ.
22.20 Τριπλούν (Α) Τελικός
22.25 1.500 μ. (Α) πρ.
22.35 Ακοντισμός (Α) πρ. Β’ γκρουπ – Κυριαζής
23.05 200 μ. (Γ) Ημ. Μπελιμπασάκη
23.35 400 μ. εμπ. (Γ) Τελικός
23.50 200 μ. (Α) Τελικός

Αρνητικό αντίκτυπο για το Παγκόσμιο το θέμα της γαστρεντερίτιδας και οι χειρισμοί της IAAF

Στα αρνητικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου σίγουρα στην κορυφή βρίσκεται η υπόθεση της γαστρεντερίτιδας και του Μακουάλα που δεν έτρεξε στα 400μ. λόγω της ασθένειας, που «χτύπησε» άλλους 30 αθλητές από το ίδιο ξενοδοχείο. Από εκεί και πέρα έχει γίνει ένα αλαλούμ με τους χειρισμούς εκ μέρους της ΙΑΑF. Η Γερμανίδα τριπλουνίστρια Έκχαρτ που είχε αντίστοιχα συμπτώματα αγωνίστηκε κανονικά στον τελικό του αγωνίσματος της. Τον Μακουάλα όμως δεν τον άφησαν να μπει καν στο προθερμαντήριο με το σκεπτικό πως είναι σε 48ωρη καραντίνα από τον Οργανισμό Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και υπάρχει απειλή για την δημόσια υγεία και την υγεία των άλλων αθλητών. Η IAAF έβγαλε ανακοίνωση πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης για την καραντίνα στον Οργανισμό Υγείας του Κράτους.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Περικλής Ιακωβάκης, «τελικά μάλλον η IAAF είναι αυτή που έχει απαγορεύσει στον αθλητή να πάρει μέρος με τον κανονισμό 144.Β, αφού ο Οργανισμός Υγείας για αυτά τα περιστατικά κάνει μόνο συστάσεις. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει αλλά με την εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα αυτή η ιστορία έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πρωτάθλημα. Το συμπέρασμα μου είναι πως ο επικοινωνιακός χειρισμός της ΙΑΑF ήταν κακός. Υπάρχει η αίσθηση για άδικη συμπεριφορά ανάμεσα σε παρόμοιες περιπτώσεις και το κυριότερο δημιουργήθηκαν υποψίες πως η IAAF ήθελε να προστατέψει τον Van Niekerk στην προσπάθεια του να κάνει το νταμπλ στα 400μ και 200μ».

protothema.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις